0:00

MOLDOVA PÂRJOLITĂ DE SECETĂ! Zeci de mii de hectare afectate în Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSeceta a lovit puternic, anul acesta, în Moldova. În mai multe judeţe rezervele de apă din sol sunt la nivelul de criză, iar dacă nu va ploua în perioada următoare, investiţiile agricultorilor se vor duce pe apa sâmbetei. Plantele nu au crescut suficient, iar fermierii sunt disperaţi şi sustin că nu vor reuşi să obţină nici jumătate din producţia de anul trecut.

BACĂU – Potrivit informaţiilor de la Direcţia pentru Agricultură Bacău, la această dată, sunt afectate 53.413 ha suprafeţe cu culturi, în special de porumb, grîu şi floarea soarelui, din totalul de 319.720 suprafeţe cultivate, din care 3.090 ha – 100%, iar 50.323 ha în proporţie de 30%. Fenomenul de secetă a condus la creşterea numărului de incendii de vegetaţie uscată, precum şi incendii la fondul forestier. Numărul total de arderi necontrolate şi incendii de vegetaţie (mirişti, vegetaţie uscată, deşeuri menajere, gropi de gunoi) înregistrat în acest an este de 315, din care 25 în primele 7 zile ale lunii august.

MOLDOVA PÂRJOLITĂ DE SECETĂ! Zeci de mii de hectare afectate în Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiBOTOŞANI – Agricultorii spun că n-a mai căzut picătură de ploaie de aproape două luni. Din cauza secetei, culturile care au cel mai mult de suferit sunt cele de grâu, orz, orzoaică, rapiţă, porumb, floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr. Specialiştii spun că în jur de 70% din producţie a fost afectată deja. Din cele aproximativ 400.000 de hectare de teren arabil din judeţ, doar 2.000 sunt irigate.

IAŞI – Din cele 98 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, 47 au raportat până acum culturi calamitate. În total, au fost afectate de secetă 41.543 ha, faţă de 33.800 ha câte erau anunţate săptămâna trecută. Culturile cele mai afectate au fost cele de porumb, respectiv 11.518 ha, grâu – 11.457 ha şi floarea-soarelui – 11.147 ha. În total, valoarea culturilor agricole afectate de secetă se ridică la 36,6 milioane lei. „Situaţia se actualizează permanent. Vom transmite datele la Ministerul Agriculturii, pentru eventuale alo­cări financiare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Felix Guzgă.

MOLDOVA PÂRJOLITĂ DE SECETĂ! Zeci de mii de hectare afectate în Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNEAMŢ – Într-un comunicat de presă al prefecturii, din iunie 2015, Maricel TĂLMĂCEL, directorul DADR Neamţ, a declarat: “În urma inventarierii culturilor afectate de secetă putem declara faptul că în ceea ce privește culturile de toamnă acestea vor avea o producție foarte slabă dar și de proastă calitate, iar în cazul în care, în următoarea perioadă, nu va ploua, culturile de primăvară vor avea aceeași soartă. Sistemele de irigații nu sunt funcționale iar fără irigații nu se mai poate face o agricultură controlată. Anul 2015 se anunță a fi cel mai slab an, în ceea ce privește producția agricolă, de după anul 1989. Un mare dezavantaj este acela că riscurile extreme nu se asigură, respectiv seceta și înghețul”.

SUCEAVA – Anul acesta nu s-au obţinut mai mult de 3.000 de kilograme de grâu la hectar, nici mai mult de 2.000 de kilograme de rapiţă, iar producţia de porumb şi floarea soarelui va fi la jumătate faţă de anul trecut. Preţul cartofilor, al castraveţilor şi al cepei este deja dublu în pieţele sucevene, faţă de anul trecut. “Producţia pe hectar la majoritatea culturilor, va fi mai mică cu mult faţă de anul trecut şi nici nu credem că vom atinge măcar nivelul din 2012, când a fost de asemenea un an secetos. La grâu, producţia este la jumătate faţă de anul trecut – între două şi trei tone la hectar, pe când anul trecut am obţinut 5 tone la hectar în medie. La rapiţă, nu ne aşteptăm la o producţie mai mare de 1.800 – 2.000 de kilograme pe hectar, anul trecut având o producţie medie de 3,5 – 4 tone pe hectar, funcţie de teren. La floarea soarelui, precum se întrevede, producţia este încă de pe acum înjumătăţită faţă de anul trecut, iar porumbul abia dacă mai supravieţuieşte pe timpul acesta de secetă, estimările fiind şi la această cultură că va fi bună măcar o producţie la jumătatea celei de anul trecut”, a declarat un fermier pentru presa suceveană.

MOLDOVA PÂRJOLITĂ DE SECETĂ! Zeci de mii de hectare afectate în Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Suceava!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVASLUI – Conducerea Direcției Județene de Agricultură Vaslui a declarat că județul se confruntă cu o secetă puternică, ce a afectat peste 48.000 de hectare de teren agricol. Potrivit directorului DJA Vaslui, Gigel Crudu, pagubele cele mai mari sunt la culturile de grâu – pe o suprafață de 30.000 de hectare, porumb – pe 7.500 de hectare și floarea soarelui – pe 7.400 de hectare, însă de suferit au avut și culturile de orz, orzoaică, rapiță, muștar, viță-de-vie, soia, legume, livezi sau pășuni. Datele privind efectele secetei au fost centralizate în peste 80 la sută dintre comunele județului. „În urma calculelor rezultă un nivel estimativ al pierderilor de aproximativ 760 de lei pe hectar, ceea ce înseamnă la cele peste 48.000 de hectare afectate, pierderi de aproximativ 37.000.000 de lei”, a declarat directorul DJA Vaslui, Gigel Crudu. (ZCH NEWS)

Articolul precedentOPC NEAMŢ: Apă minerală ţinută-n soare pe caniculă!
Articolul următorUn bărbat a dispărut din curtea spitalului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.