Actualizare 26 septembrie: Pachetul de măsuri fiscale ajunge chiar mai repede în Parlament decât s-a așteptat. Astăzi, la ora 18.00 a fost anunțată ședința comuna ce celor două Camere pentru asumarea răspunderii Guvernului pentru proiectul de lege.
Agerpress informează că amendamente la proiectul Guvernului se pot depune până la ora 13.00, deci este puțin probabil să apară mari surprize.
Reacții din mediul politic au apărut deja, USR anunțând că va ataca pachetul de măsuri la Curtea Constituțională. „Noi, USR-ul alături de Forța Dreptei, vom ataca la CCR această lege abuzivă, anti-economică și neconstituțională. Dacă Alina Gorghiu a ales să ignore argumentele experților din Ministerul Justiției, noi le vom aduce în fața judecătorilor Curții Constituționale, alături de alte motive temeinice”, a mai Cătălin Drulă, președintele USR.
Liderul AUR, George Simion anunța la începutul acestei luni că partidul pe care îl conduce este pregătit să depună o moțiune de cenzură în cazul asumării răspunderii Guvernului: „O să vă înaintez la finalul şedinţei hârtia pentru a fi semnată şi pentru a începe să strângem semnături, să fim pregătiţi din prima zi de când Marcel Ciolacu îşi asumă răspunderea pentru că acest Guvern trebuie să cadă”. Orice demers de moțiune de cenzură pare însă sortit eșecului, având în vedere majoritatea confortabilă de care se bucură PSD și PNL în Parlament.
Știre inițială: Controversata „reformă fiscală” propusă de guvernul condus de Marcel Ciolacu este din ce în ce mai aproape de a se materializa, proiectul de lege fiind discutat deja la Guvern. Deși există în continuare dezacorduri chiar și în interiorul coaliției asupra unor măsuri fiscale, „surse” au menționat în presa națională că proiectul care a stârnit controverse și în mediul public și în cel privat va ajunge în Parlament săptămâna aceasta.
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a dat și lămuriri privind motivația ce stă în spatele hotărârii Guvernului și nu ar trebui să mire pe nimeni că este vorba despre banii europeni: „Noi pentru aceasta încercăm să luptăm, să nu compromitem dezvoltarea și modernizarea României pe termen lung. La mijloc sunt 75 de miliarde de euro care pot fi suspendate în orice clipă dacă avem această problemă a deficitului bugetar”. Ministrul a vorbit și despre „costul politic pe care Guvernul trebuie să și-l asume”.
În condițiile în care măsurile anunțate în spațiul public de șeful Guvernului și de ministrul de Finanțe au fost primite cu reticență sau chiar cu anunțuri de proteste, pare evident că acest cost va exista. Probabil acesta și motivul pentru care problema deficitului este atacată pe ultima sută de metri sau, altfel spus, cu sabia deasupra capului, de nevoie.
Deși coaliția de guvernare vorbește despre „stimularea muncii cinstite”, descurajarea „portițelor de optimizare fiscală și evaziune” și taxarea marilor companii, mediul de afaceri reclamă și povara care va cădea pe întreprinderile mici și mijlocii.
Forma finală a proiectului a fost publicată de psnews.ro și poate fi citită integral aici.
Vlad B.