protest apa serv

* ”Noi nu instigăm pe nimeni, doar am invitat oamenii la miting”, a precizat Dragoș Seceleanu, lider al asociațiilor de proprietari din Piatra Neamț

Asociațiile de proprietari reiau, astăzi, protestele pe tema creșterii prețului apei potabile și a canalizării de către compania județeană Apa Serv. Reprezentanţii asociaţiilor vor picheta Prefectura și Consiliul Județean Neamț, luni dimineață, între orele 10-13, cu autorizație de la Primăria Piatra Neamț. Cele aproximativ 600 de persoane așteptate de organizatori în fața Palatului Administrativ din Piatra Neamț au fost anunțate prin intermediul afișelor lipite pe ușile blocurilor și prin invitații telefonice, cu confirmare. Liderii și membrii asociațiilor de proprietari cer, ca și rândul trecut, găsirea unor soluții pentru ieftinirea apei și, nu în ultimul rând, cer să fie consultați de conducerea Companiei Apa Serv în momentul când se decid majorări de prețuri.

”Ni s-a promis de către Consiliul Județean Neamț că se vor face demersuri să nu se mărească prețul la apă, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Apa Serv a majorat acest preț, nu știu în ce formă, și fără să ne consulte. Mitingul nostru este autorizat și solicităm să intervină prefectul județului și să ia în considerație nemulțumirile noastre. Dacă nu se va întâmpla nimic nici de această dată, vom merge mai departe, dorim să fim sprijiniți în demersul nostru, mai ales că asociațiile de proprietari nu sunt societăți comerciale, nu avem bani. Nu ne-a consultat nimeni când a crescut prețul la apă, tot așa s-a întâmplat și când a fost crescut prețul pentru ridicarea gunoiului. Până când va mai dura acest lucru. Oamenii sunt săraci și nu au bani. Cel mai important lucru este însă faptul că asociațiile de proprietari sunt unite și își pot expune public nemulțumirile și punctul de vedere”, a precizat Dragoș Seceleanu, lider al asociațiilor de proprietari din Piatra Neamț.

„Au fost invitați, nu instigați”

Tot Dragoș Seceleanu mai spune că mitingul de astăzi nu este o instigare a oamenilor împotriva conducerii Apa Serv, iar afirmațiile potrivit cărora s-au împărțit fluturași prin oraș care conțineau cuvinte instigatoare la scandal, nu sunt adevărate.

”Se merge pe dezinformare, nu știu de ce afirmă dl. Dughir că este sunat de președinți de asociații care îi spun că noi instigăm oamenii împotriva lor. Dacă este așa, înseamnă că acei președinți de asociații nu reprezintă interesele oamenilor și sunt de acord cu mărirea prețului apei. Nu noi scoatem oamenii din casă, oamenii vin să protesteze doar dacă vor, au fost invitați, nu instigați”, a declarat Dragoș Seceleanu.

Apă fără TVA

Reprezentanții asociațiilor de proprietari din Piatra Neamț mai cer, pe lângă diminuarea tarifelor la apa și canalizare și transformarea apei potabile, dintr-un produs comercial, într-un produs alimentar, excluzându-se plata TVA.

”Vom merge mai departe cu demersurile noastre. În privința scăderii TVA la apa potabilă și la transformarea acesteia în produs alimentar, vrem să inițiem un proiect de lege și în acest sens vom strânge semnături de la cetățenii municipiului Piatra Neamț. După aceea vom mandata pe cineva să ne ajute cu ințiativa legislativă. Oricum, dacă s-ar dori cu adevărat, prețul la apă rece și canal ar putea să scadă. Canalizarea are un preț exagerat de mare, în fond este apă uzată, care ajunge aproape cât apa de băut. Măcar prețul apei uzate să scadă. Noi am făcut o cerere să ne dea și nouă Apa Serv-ul o copie a contractului cu finanțare UE și a proiectului în sine. Dacă contractul de finanțare și proiectul înseamnă atragerea de fonduri europene și mai departe înseamnă creșterea prețului la apă, acest lucru e clar în defavoarea cetățenilor. Care este morala acestui proiect? Acesta nu este un criteriu normal”, a mai spus Dragoș Seceleanu, reprezentant al asociațiilor de proprietari.

„Nu pot să-i ajut mai mult”

Conducerea Consiliului Județean Neamț a fost anunțată de mitingul organizat în fața instituției însă nu știe exact care va fi modalitatea de discuție cu protestatarii. ”Știu că este miting, vom vedea ce se va întâmpla. Eu personal nu pot să-i ajut mai mult decât data trecută. Ştiu că li s-a dat o copie după memorandumul prin care s-a impus majorarea tarifelor la apă, dar mai mult nu știu ce aș putea spune. Poate va fi prezent președintele Culiță Tărâță și va sta dumnealui de vorbă cu reprezentanții asociațiilor de proprietari”, a declarat Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț.

„Să protesteze”

Conducerea Companiei Apa Serv nu s-a arătat a fi afectată de protestul asociațiilor de proprietari și a lăsat să se înteleagă că mai mult decât ceea ce s-a întreprins până acum, nu are ce să mai facă. ”Eu nu am primit nimic oficial. Să protesteze, au mai protestat o dată. Noi le-am pus la dispoziție toate documentele, am făcut respectivele documente publice, în presă. Nu înțeleg rolul acestui miting, dar fiecare are dreptul să protesteze”, a declarat Ionuț Cătălin Dughir, director general Apa Serv.

Irina CĂLIN

Articolul precedentOrganigrama CJ: rămâne cum am stabilit!
Articolul următorPrimarii amenință cu insolvența

1 COMENTARIU

  1. Câinii latră, caravana trece. În traducere liberă: las’ să protesteze, proștii, că eu tot îmi iau leafa.
    Un mic detaliu ar mai fi de adăugat: „Proști, dar mulți!”

Comments are closed.