Valentin Viorel Lungu, șeful Postului de Poliție Bodești, a fost trimis în judecată, astăzi, 18 noiembrie, pentru abuz în serviciu, trafic de influență și luare de mită. Al doilea inculpat din dosar este Florin Iacoboaia, protagonistul unui accident petrecut pe 22 mai 2019, căruia i s-a promis o soluție de clasare în dosarul penal întocmit pentru conducere fără permis.
Ancheta a scos la iveală un fel de frăție locală, care funcționa de câțiva ani la Bodești și care s-a ”stricat” din cauza unui împrumut de 10.000 de lei, nerestituit.
Cel care l-a denunțat pe șeful de post, pădurarul din localitate, a fost beneficiarul unei protecții de 3 ani de zile. Conform rechizitoriului, deși știa că pădurarul nu are permis, polițistul a închis ochii din 2015 până în 2018, ceea ce i-a atras una din acuzațiile de abuz în serviciu. A doua rezidă în faptul că nu s-a sesizat în privința infracțiunii de fals în declarații, comise de Florin Iacoboaia, privind accidentul rutier în care a fost implicat.
Polițistul Lungu – care are șanse foarte mari să părăsească sistemul după ce dosarul va ajunge la sentința definitivă -, este acuzat și de trafic de influență, pentru că a pretins 2.000 de euro, bani pe care a spus că-i va împărți între un procuror și niște polițiști, ca să obțină clasarea dosarului întocmit pentru accidentul produs de Florin Iacoboaia. O altă faptă de trafic de influență este legată de același accident, de astă dată el pretinzând 2000 de euro și primind 9.000 de lei, sub pretextul că poate mitui o grefieră de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț ca să întocmească niște acte false, care să justifice soluția de clasare a dosarului.
În privința faptelor de luare de mită, lucrurile sunt pe jumătate amuzante. Polițistul a primit un scaun ergonomic, în valoare de exact 369,99 lei, în luna iulie 2018, ca mulțumire că nu a luat măsurile legale împotriva pădurarului. Normal, la ce putea să se gândescă pădurarul decât la faptul că prietenul lui de la acea vreme are nevoie de o coloană vertebrală sănătoasă. Pe 16 iulie 2019, polițistul a primit 500 de lei ca să propună o soluție de clasare într-un dosar de încălcare a Codului silvic, iar pe 10 septembrie 2019 alți 500 de lei pentru a administra părtinitor probe în alte două dosare penale.
Dincolo de actele de comerț, pe bani mai mulți sau mai puțini, cu destinul dosarelor penale, procurorul de caz a stabilit că pădurarul a rămas fără permis pe 17 octombrie 2015, după ce-a fost prins beat la volan. În februarie 2018, permisul i-a fost anulat și în luna noiembrie a aceluiași an a devenit titularul unui nou permis, după ce-a susținut examenul de rigoare. Însă în perioada 2017-2018 l-a ”împrumutat” pe șeful de post cu diverse sume de bani, de genul 1.500 sau 3.000 de lei, în funcție de nevoi. Iar polițistul, recunoscător, s-a făcut că nu-l vede conducând. Prietenia s-a stricat când șeful de post i-a cerut împrumut 10.000 de lei și pădurarul a fost nevoit la rându-i să ia împrumut de la o altă persoană. În timp, pădurarul a restituit datoria, dar șeful de post n-a dat semne că se simte dator și nu i-a restituit banii. După ceva insistențe și alți bani plătiți pentru diverse favoruri în dosare penale, pădurarul s-a hotărât să depună denunț. Și așa a ieșit la iveală o întreagă lume a satului, bazată pe mica înțelegere dintre ”elitele” locale, întru (ne)aplicarea legii. Acum este clar că pădurarul nu riscă niciun fel de consecințe, pentru că în fața Codului penal, el este omul care a demascat corupția, deci aproape merită felicitat. Cât despre polițist, e previzibil că va zbura din sistem și nu-i rămâne decât să se roage să nu primească o pedeapsă cu executare. Până la urmă n-a primit o șpagă de 4 milioane de euro, ca să fie condamnat cu suspendare, cum am văzut în celebrele dosare de corupție. Și banii oricum se duc, scaunul ergonomic rămâne. Și face bine la verticalitate!
Cristina MIRCEA