0:00

Mister cu fonduri la Inspectoratul Școlar Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Inspectoratul Școlar Județean Neamț nu vrea să precizeze modul în care a cheltuit banii alocați de Ministerul Educației Naționale pentru realizarea unor broșuri cu caracter informativ
* „Aceste broșuri au fost tipărite pentru că așa a cerut Ministerul Educației Naționale. Ele reprezintă un suport bine-venit în care informațiile sunt accesibile. Chiar dacă cele multe informații din broșuri se pot găsi și pe internet, trebuie să ne gândim la faptul că unii elevi nu au acces la internet, iar unii părinți nu știu să folosească internetul”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector general școlar al IȘJ Neamț

În Neamț, potrivit datelor furnizate Inspectoratul Școlar au fost tipărite 6.000 de broșuri cu informații utile candidaților, pentru admiterea în licee. Și, dacă ordinul a venit de la Ministerul Educației Naționale, responsabilii din teritoriu s-au conformat. Ceea ce rămâne o enigmă avizată prin semnătura inspectorului general Viorel Stan este modul în care s-au cheltuit banii alocați pentru tipărirea broșurilor. Barierele comunicării cu IȘJ Neamț s-au blocat în momentul în care am vrut să aflăm cum a fost „manageriat” banul public pentru tipărirea celor 6.000 de „cărțulii” (o broșură are 63 de pagini – n.r.). Inițial, inspectorul Stan ne-a spus că răspunsul n-ar trebui să reprezinte o problemă și că toate datele ne pot fi furnizate de cea care deține o evidență a cifrelor și datelor legate de acest aspect, adică Eugenia Condurat, contabil șef la IȘJ Neamț. Numai că, doamna Condurat a refuzat orice comunicare cu noi. Am acceptat varianta legală de a formula o cerere prin care am adresat mai multe întrebări reprezentanților instituției. Întrebări care pot veni din partea oricărui bun-plătitor de taxe și impozite interesat de modul în care banii lui sunt folosiți. Răspunsul dat de instituția care s-a ocupat de cheltuirea banilor pentru broșuri, venit cu parafa generalului ne face să credem că dacă nu sunt interese meschine, cel puțin câteva informații stau în continuare sub semnul întrebării.  Cine a realizat broșurile din punct de vedere al tiparului/copierii/multiplicării, cât au costat și care au fost criteriile în baza cărora s-a făcut selecția celor care s-au ocupat de aceste broșuri? Sunt doar câteva întrebări la care nu s-a răspuns. Iată, totuși, efortul făcut IȘJ Neamț pentru a închide acest subiect:

„Tipărirea Ghidului (broșuri) privind admiterea în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani și în învățământul profesional de stat a absolvenților clasei a VIII-a – învățământul de stat – pentru anul școlar 2014-2015, s-a făcut în conformitate cu prevederile OMEN nr.4925/29.08.2013, privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2014-2015, și OMEN nr.3136/2014, privind organizarea, funcționarea, admiterea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, într-un număr de 6000 de exemplare. Tipărirea ghidului nu intră sub incidența prevederilor OUG nr. 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări servicii, cu modificările și completările ulterioare, și în consecință nu reprezintă document cu caracter public așa cum este definit de art. 215 din același act normativ”.

Cu toate acestea, fără a fi oameni specializați în interpretarea legilor, se pare că cei care au formulat răspunsul nu vor să înțeleagă Legea 544 privind liberul acces  la informațiile de interes public. În art. 2, litera b se precizează că „prin informaţie de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din

activitățile unei autorităti publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau modul de exprimare a informației”.

Desigur, sunt și câteva excepții, precizate în aceeași lege, și pe care cei care o cunosc și nu o interpretează după bunul plac ar trebui să le ia în seamă. După ce am cerut din nou “generalului” Stan să prezinte o situație transparentă a modului în care o instituție publică a cheltuit banul public, acesta a precizat că nu vom primi alt răspuns decât cel pe care l-am primit deja. Ne-a asigurat totuși că broșurile sunt bine-venite chiar dacă cele mai multe informații care se regăsesc în ele, pot fi găsite cu ușurință și pe internet. Motivul pentru care s-au mai cheltuit niște bani publici?

„Aceste broșuri au fost tipărite pentru că așa a cerut Ministerul Educației Naționale. Ele reprezintă un suport bine-venit în care informațiile sunt accesibile. Chiar dacă cele multe informații din broșuri se pot găsi și pe internet, trebuie să ne gândim la faptul că unii elevi nu au acces la internet, iar unii părinți nu știu să folosească internetul”, a spus Viorel Stan.

Cât de confidențiale sunt metodele în care se cheltuie banul public pentru tipărirea broșurilor vom încerca să aflăm pe cale ierarhică de la Ministerul Educației Naționale, deoarece, potrivit celui care păstorește instituția din județ, de-acolo ar veni arginții. Va urma.

Marian TEODOROF

Mister cu fonduri la Inspectoratul Școlar Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentȘăfi la școli, jalbe la cejeu și restu
Articolul următorIonel Arsene comunică și este de acord cu un CAS redus

2 COMENTARII

  1. cat trebuie sa mai induram abuzurile acestei …..doamne care sta de ani buni pe acest post cald cu o medie de…..2-3 la examen atat de mult a decazut invatamantul nemtean incat sa avem o astfel de persoana intr-o institutie de altfel onorabila RU;INE!!!!!

Comentariile sunt închise.