„Eu nu ţin minte să fi avut 34 de grade în Durău până acum. La o asemenea temperatură este foarte dificil să ai misiuni de salvare care te supasolicită. Iar dacă durează ore în şir este cu atât mai epuzant”, a declarat Raul Paplicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.
Şi pe asemenea temperaturi, salvatorii montani au avut două intervenţii care le-au pus la grea încercare rezistenţa fizică. Sâmbătă după-amiază, o femeie de 49 de ani, din Cluj, a căzut şi şi-a rupt piciorul în timp ce se afla pe o potecă foarte îngustă, deasupra Cascadei Duruitoarea, în zona Poliţa Scăiuş. Femeia cântăreşte în jur de 100 de kilograme, aşa că a fost foarte greu să fie coborâtă doar de doi oameni, pentru că patru nu încăpeau să care targa, pe un traseu cu pantă de 70 de grade. După aproape 3 ore de coborâre şi 5 de intervenţie, a fost predată ambulanţei, în Durău.
Azi dimineaţă, o altă femeie, din Piatra-Neamţ, tot supraponderală, a căzut în faţa Cabanei Dochia şi şi-a fracturat ambele oase de la o gambă.
„S-a intervenit cu două echipe, una din Dochia care a acordat primul ajutor şi a pregătit transportul, şi o echipă de suport din Durău care a suplimentat transportul în zona de coborâre de abrupt”, a precizat Raul Papalicef. „Duminică după-amiază temperaturile au scăzut, iar prognoza arată că vor continua să scadă până la mimime neobişnuit de mici 4 -6 grade în zilele de marţi şi miercuri” .
Cristina Mircea