0:00

Misiune riscantă în Călimani: 5 salvamontişti din Neamţ pleacă în căutarea alpinistului dispărut, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Cei doi salvamontiști dispăruți

Cinci salvamontişti din Neamţ, plus unitatea canină, vor pleca luni într-o misiune de căutare în munţii Călimani, în zona în care s-a produs avalanşa care a surprins 3 salvamontişti în ziua de 1 decembrie 2017. Unul singur a scăpat cu viaţă: Lucian Drăgan. Prietenii săi, Nathy Josse (găsită după câteva ore) şi Liviu Sorin Pandelea, şi-au pierdut viaţa. Cei trei tineri voiau să ducă tricolorul pe Vârful Pietrosu, de Ziua Naţională. În ciuda numeroaselor misiuni de căutare, făcute de zeci de oameni, trupul lui Sorin n-a fost găsit până acum.

Imediat după Crăciun, Salvamont Vatra Dornei anunţa că toate misiunile de căutare sunt anulate, pentru că riscul producerii altor avalanşe pe jgheaburile secundare era de gradul 4 din 5. În plus, temperaturile pozitive din timpul zilei favorizau desprinderea cornişelor. Motivul principal pentru care a fost aleasă ziua de luni, 15 ianuarie, pentru o nouă misiune, este faptul că prognoza meteo indică temperaturi de -15 grade. Chiar şi aşa, misiunea nu este lipsită de riscuri pentru că salvamontiştii au de parcurs un traseu care este închis iarna.

„Nu va fi uşor, mai ales câ în zona în care s-a produs avalanşa în decembrie, acum este zăpadă de 8 metri”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. „Noi am primit solicitarea, vom răspunde, vor veni şi alte echipe, însă nu sunt optimist în privinţa probabilităţii de a-l găsi. Orice corp care îngheaţă, formează un fel de cocon, ceea ce diminuează şansele ca un câine antrenat pentru căutare să simtă vreun fel de miros”.

C.M.

Articolul precedentPrimar PSD: „Autostrada Iaşi-Târgu-Mureş nu există în bugetul Guvernului din acest an”
Articolul următorBiblioteca „Kirileanu” – manifestări dedicate lui Mihai Eminescu
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.