* locatarii din zonă spun că sunt câteva luni de când s-a rupt zidul de protecție de la baza blocului B16 și s-au crăpat toate plăcile de deasupra
* primăria spune că săptămâna asta începe consolidarea
După ce Cozla și Cârloman au început să pice, sub diverse forme și stări de agregare, la vale, un nou deal începe să facă probleme Primăriei Piatra Neamț. Nici în acest caz nu intervine factorul surpriză, fiindcă, după toate săpăturile și lucrările de construcții care s-au făcut la baza și pe culmea ei, era de așteptat ca și Pietricica să reacționeze proporțional cu ”atentatul”.
Locatarii din zona străzii Privighetorii, în special de la blocul B16, au sesizat oficialii municipiului că sunt deja câteva luni de când, încet dar sigur, zidul de protecție cedează și e pe punctul de a se prăbuși pe stradă. Dat fiind că nu au primit niciun semn cum că ar fi fost luați în seamă, oamenii au ridicat din nou problema.
Într-o sesizare postată pe site-ul domnuleprimar.ro, Andreea Brodoceanu, care locuiește într-un bloc aflat vizavi de zidul pericol public, scrie conducerii primăriei: ”Zidul de protecție de la baza blocului B16 s-a rupt și s-a distanțat cu aproape 30 de cm către stradă. Toate plăcile de deasupra s-au crăpat și există pericolul prăbușirii acestuia în stradă peste mașini, copii, etc. De asemenea, acest zid de protecție susține și fundația blocului din pantă, precum și întregul sistem de canalizare și alimentare cu gaze naturale, etc. Chiar trebuie să așteptăm să se întâmple o tragedie? Pentru că, în mod sigur, fără măsuri luate acum, acest zid se va prăbuși, e doar o chestiune de timp. Vă rugăm să ne susțineți și să demarați acțiunile necesare pentru repararea acestui zid”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, Vlad Tudor, problema a ajuns unde trebuia, la vârful instituției, și a fost preluată de viceprimarul Dragoș Chitic, încă de săptămâna trecută. Același Vlad Tudor precizează că s-au pus în mișcare ”rotițele” care trebuie, s-a mers la fața locului, s-a convins toată lumea că există crăpăturile și s-a făcut planul de acțiune. A fost chemat rapid un proiectant, au fost chemați și cei de la Publiserv, s-a făcut un proiect de consolidare și refacere și, după cum se anunță dinspre primărie, săptămâna aceasta deja încep lucrările. (D. OSTAHIE)
Este rezultatul firesc al faptului ca in Romania se constuieste haotic in baza unor autorizatii date pe sub masa sau chiar si fara autorizatie.
La parterul acelor blocuri sunt spatii comerciale unde, in toti acesti ani de dupa ’89, si-au desfasurat activitatea N firme.
Fiecare firma si-a amenajat spatiul cum a dorit – Au spart si au daramat fara sa solicite sfatul unor specialisti.
Locatarii blocurilor au spart si au daramat prin apartamente dupa cum au vrut ei (inclusiv pereti care fac parte din structura de rezistenta a cladirii), fara nici un fel de autorizatie.
Vibratiile produse de masinile de mare tonaj care circula in zona (ex: masinile care ridica gunoiul), afecteaza si ele structura de rezistenta.