Minorii între 16 și 18 ani pot ieși din țară neînsoțiți, în anumite situaţii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAdolescenții cu vârsta între 16 și 18 ani nu mai au nevoie de însoțitor pentru a ieși din țară, iar din 20 august pot călători singuri peste hotare. Măsura este prevăzută în Legea 274/2023 care stipulează că aceștia nu mai au nevoie de cel puțin unul dintre părinți sau de un reprezentant legal pentru a trece frontiera de stat.

Sunt totuși situații expres prevăzute de lege în care minorii pot călători singuri: „Să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens”, conform noilor norme.

Până atunci, pentru ca minorii să poată ieși din țară este nevoie ca aceștia să fie însoțiți de părinți sau de un reprezentant legal. În cazul în care este doar un părinte, acestea trebuie să aibă o declarație notarială a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia referitor la călătoria peste hotare. În cazul în care minorul e însoțit de un reprezentant legal, acesta trebuie să aibă declarații notariale de la ambii părinți. Aceste prevederi rămân în vigoare și după 20 august pentru copii sub 16 ani. (G.S.; FOTO: F(O)CUSED)

Articolul precedentSUPERLIGA După miracolele de săptămâna trecută, Iaşi şi Botoşani au pierdut lamentabil
Articolul următorL2 Corvinul Hunedoara-CSM Ceahlăul Piatra-Neamţ 2-1 (1-0)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.