0:00

După ședința de Guvern, din 8 iunie, ministrul Ligia Deca a declarat că se prelungește până la 13 iunie perioada de încheiere a situației școlare și implicit înscrierea la examenele naționale. Precizarea vine în contextul în care greva generală din învățământ continuă, mâine va avea loc un miting cu 20.000 de participanți anunțat de sindicaliști și tot mâine, 9 iunie, expiră ultima prelungire decisă de ministrul Educației. „Având în vedere contextul Ministrul Educației: Înscrierea la examenele naționale se prelungește până pe 13 iunie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiactual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a și a XII-a și a XIII-a, pentru seral și frecvență redusă perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie. În ceea ce privește celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce privește desfășurarea activităților de final de an școlar. În ceea ce privește înscrierea la examene, înscrierile pentru examenul de Bacalaureat și Evaluare Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se vor prelungi și ele până pe 13 iunie”, a afirmat Ligia Deca.

În același timp, ministrul Educației s-a referit și la primele probe de bacalaureat, care ar urma să înceapă din 12 iunie cu evaluarea competențelor. „În acest context, probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie”, a precizat oficialul astăzi, după ce recent a spus despre varianta echivalării cu notele din liceu.

Probele scrise din bacalaureat sunt programate pentru perioada 26-29 iunie, conform calendarului încă valabil, motiv pentru care ministrul Deca a mai spus că, deocamdată, rămâne așa. „În ceea ce privește probele scrise pentru ambele examene naționale, Bacalaureatul și Evaluarea Națională, nu se impune în acest moment modificarea calendarului și ne dorim nici să nu fie nevoie de modificarea calendarului, pentru că toți elevii toți absolvenții să poată să își urmeze parcursul educațional care li se potrivește acolo unde doresc ei, să meargă mai departe”.

Nu în ultimul rând, ministrul Educației a ținut să clarifice ordinul recent prin care a modificat ROFUIP privind încheierea mediilor și situației școlare. „În primul rând, încheierea situației școlare în cazuri excepționale, cum este cel de față, cu minimum 2 note sau calificative de către profesorii care predau acele discipline. Nu vorbim despre încheierea situației școlare de altcineva decât de către profesorii de la disciplinele respective. Nicăieri în cuprinsul ordinului de ministru nu apare înlocuirea cadrului didactic cu altcineva. Asta cred că ar trebui clarificat, pentru că am văzut multe mesaje care nu coincid cu realitatea textului ordinului de ministru. Asta nu înseamnă că situația școlară pe fiecare disciplină nu se încheie de către profesorul care are în dreptul său această obligație”, a mai adăugat Ligia Deca.

C.I.

Articolul precedentPolițiștii nemțeni au dat startul protestelor
Articolul următorRisc de inundaţii locale în Neamţ şi Suceava