Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a demisionat joi, 27 septembrie, din Guvernul României. El a motivat că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

Ministrul Educaţiei a demisionat! Valentin Popa: „Limba română şi România nu sunt de negociat”, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată”, a declarat fostul ministru al Educaţiei pentru AGERPRES.

Ordonanta 9/2018 prevede ca, în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi Literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ să fie predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Până în prezent, predarea limbii române în şcolile minorităţilor era susţinută de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Ministrul Educaţiei a demisionat! Valentin Popa: „Limba română şi România nu sunt de negociat”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrevederea a nemulţumit UDMR, al cărei preşedinte, Kelemen Hunor, a declarat: „Am vorbit de când a început sesiunea parlamentară despre un singur subiect. Despre acel articol care a fost introdus de ministrul Educaţiei în Ordonanţa simplă din august privind educaţia şi legea educaţiei şi care prevede predarea limbii şi literaturii române într-un mod neprofesionist. 55.000 de copii sunt afectaţi. Noi am cerut anularea acestui articol printr-o OUG. Urgenţa se motivează prin faptul că a început anul şcolar şi este haos”.

Valentin Popa fusese învestit în funcţia de ministru al Educaţiei la finele lunii ianuarie 2018. După demisia acestuia, Liviu Dragnea, preşedintelele PSD, i-ar fi propus funcţia de ministru al Educaţiei senatoarei Ecaterina Andronescu, au precizat surse politice pentru STIRIPESURSE.RO. (ZCH NEWS; FOTO: Mediafax)

Articolul precedentAdolescent intoxicat cu etnobotanice
Articolul următor„Ochi din umbră” în 32 de puncte din Piatra Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.