0:00

Mihai Fărcăşanu a fost arestat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Curtea de Apel Bacău a menţinut pedeapsa de un an şi 10 luni de închisoare cu executare pronunţată de Tribunalul Neamţ pentru două fapte de evaziune fiscală
* în plus, judecătorii au decis să instituie sechestru pe toate bunurile inculpatului pentru ca Fiscul să-şi recupereze aproape 90.000 de lei

Mihai Fărcăşanu, fost lider PP-DD Neamţ, fost vicepreşedinte al CJ şi fost om de afaceri este, de ieri, deţinut de drept comun. Curtea de Apel Bacău a decis să menţină pedeapsa aplicată de Tribunalul Neamţ pentru două fapte de evaziune fiscală: un an şi 10 luni cu executare. Mihai Fărcăşanu a făcut apel împotriva sentinţei de la Neamţ pentru că fusese judecat şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, iar între timp a intervenit prescripţia acestor infracţiuni. Curtea de Apel Bacău i-a dat dreptate şi a încetat procesul penal pentru faptele prescrise, dar nu i-a scăzut nici măcar o zi din pedeapsa iniţială. Mai mult, judecatorii au dispus instituirea sechestrului pe bunurile lui Fărcăşanu, lucru pe care Tribunalul Neamţ nu-l acceptase.

„În baza art. 397 al.1 C.p.p. obligă inculpatul F M să plătească părţii civile Ministerul Finanţelor Publice ANAF, Administratia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ suma de 88.924 lei cu titlu de despăgubiri civile, actualizate la data plăţii prin calcularea accesoriilor fiscale calculate conform Codului de procedură Fiscală”, se arată în minuta Curţii de Apel Bacău. ”În baza art. 249 C .p.p. dispune instituirea unui sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului F M în vederea reparării pagubei, până la concurenţa valorii acesteia (88.924 lei  actualizate la data plăţii prin calcularea accesoriilor fiscale). Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.În baza art. 275 al.3 C.p.p.cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi  7.10.2014”.

Ilie Butuc a recunoscut

Mihai Fărcăşanu a fost judecat o vreme împreună cu Ilie Butuc, nu doar pentru evaziune şi falsuri, ci şi pentru stabilirea cu rea credinţă a impozitelor şi taxelor, în perioada 2004-2007, când Fărcăşanu era patronul firmei Far Forest. La proces, Butuc a recunoscut că a contribuit la întocmirea în fals a mai multor facturi, ca să creeze aparenţa derulării unor operaţiuni comerciale cu alte firme. Magistraţii au ţinut cont de atitudinea sinceră a lui Butuc şi l-au condamnat la 6 luni de închisoare. Fărcăşanu nu doar că a declarat continuu că este nevinovat, dar a cerut şi strămutarea procesului de teamă că nu va fi judecat “corect” la Tribunalul Neamţ. Solicitarea i-a fost respinsă, iar instanţa l-a condamnat cu executare pentru fiecare din cele două fapte de evaziune. În schimb l-a lăsat cu averea întreagă, în sensul că a respins cererea Fiscului de recuperare a prejudiciului. Lucru pe care l-a “reparat” Curtea de Apel Bacău, ieri.

Corupţie de partid

La începutul lunii august 2014, Mihai Fărcăşanu a mai încasat o condamnare de 3 ani cu executare, de la Judecătoria Piatra Neamţ, pentru  “folosirea influenţei sau autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

De fapt, judecătorii i-au dat o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni, la care au adăugat revocarea suspendării unei alte pedepse, de 6 luni, pronunţată de Judecătoria Bicaz, într-un dosar din 2008, pentru tăiere de arbori fără drept.

În dosarul de corupţie Mihai Fărcăşanu a fost  judecat pentru că “în perioada martie-mai 2012, folosindu-și funcțiile de vicepreședinte în cadrul Biroului Permanent Național al PP-DD și de președinte al Organizației Județene Neamț a aceluiași partid politic, a pretins de la 6 membri ai aceluiași partid suma totală de 35.000 de euro pentru a-i ajuta să ocupe funcții de consilieri județeni”, după cum au stabilit procurorii DNA. “Acești bani au fost pretinși atât pentru sine, cât și pentru partid pentru ca, în virtutea funcțiilor sale politice, să favorizeze persoanele respective pentru ocuparea unor funcţii de consilieri județeni cu ocazia desfășurării alegerilor locale din anul 2012. Din banii pretinși, inculpatul a primit suma de 10.000 euro cu titlu de contribuție pentru campania electorală a partidului”.

Cum era de aşteptat, Fărcăşanu a atacat şi sentinţa pentru corupţie. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Bacău şi a avut termen – culmea ironiei! – tot ieri, când s-a pronunţat condamnarea în dosarul de evaziune.

Ieri după amiază, în jurul orei 17, Poliţia Neamţ a primit mandatul de arestare emis pe numele fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Polițiștii nu l-au găsit acasă pe Fărcășanu, dar au luat legătura cu el telefonic, i-au explicat situația și, la ora 18, condamnatul s-a prezentat la sediul IPJ Neamț și a fost încarcerat.

Cristina MIRCEA

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorDVC, președinte peste președinte!

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.