După ce în Botoșani s-a instalat o tabără militară, probabil în așteptarea refugiaților unui eventual conflict în Ucraina, tot în această zonă a mai căzut și un micrometeorit de aproximativ 50 de grame în noaptea de 17 spre 18 februarie, în jurul orei 01.00. Acesta a fost identificat, de echipamentele Stațiunii de Cercetări Fizico-Geografice şi pentru Monitorizarea Calității Mediului Mădârjac, din judeţul Iaşi, fiind prima descoperire de acest gen de la instalarea dispozitivului.

„Este un eveniment. Nu ştim exact în acest moment unde anume a căzut micrometeoritul, specialiştii Institutul Astronomic Român efectuează în acest moment calcule complexe pentru a stabili cu o precizie mai mare unde anume se află. Nu mi s-a comunicat până în acest moment, dar, probabil va exista o etapă în care va fi căutat şi va fi preluat pentru a fi studiat“, a precizat conf.univ. dr. Ionuţ Minea, directorul staţiunii pentru site-ul nostru.

În ciuda dimensiunilor sale reduse, micrometeoritul ar fi putut fi observat şi cu ochiul liber la apropierea de pământ.

În cadrul stațiunii funcționează un echipament modern de monitorizare a cerului (meteoriților) cu înregistrare și transmitere automată a evenimentelor cosmice înregistrate în partea centrală a Podișului Moldovei.

Staţiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului – Mădârjac (SCM) a fost realizată în perioada 2007 – 2010 de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) ca o nouă bază de pregătire universitară avansată (masterat şi doctorat) şi de cercetare știinţifică în domeniul Ştiinţelor Vieţii şi ale Pământului.

Angela Croitoru

Sursă foto: tehnostiri.ro

Articolul precedentISU Neamț avertizează: 10 școli nu au autorizație de securitate la incendiu
Articolul următorIncendiu devastator la Poienari: o familie cu doi copii a rămas fără casă! Primarul comunei promite ajutor
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.