microhidrocentrala

Astăzi, 5 septembrie, este prima zi în care microhidrocentrala de pe râul Moldova ar furniza efectiv energie electrică în sistemul național. Specialiștii din Franța au încheiat etapa de montare și punere în funcțiune a celor două turbine, iar în maxim două săptămâni se va face recepția finală a acestui obiectiv.

“Microhidrocentrala este cuplată la rețeaua națională, este deja sub tensiune și avem contorul montat. Sperăm ca săptămâna aceasta să începem furnizarea de energie. Avem serviciile interne deja funcționale, mai sunt de efectuat câteva cuplaje. Eu consider că data de 20 septembrie este un moment realist pentru a face actele de recepție finală. Am acordat trei săptămâni pentru probe, pentru a se realiza ultimele reglaje”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

În mod normal, microhidrocentrala de pe Moldova trebuia să fie funcțională la mijlocul lunii iunie, însă debitul crescut al râului a dat peste cap lucrările de realizare a digului. Costul acestui obiectiv depășește 22 milioane de lei, bani ce provin din fonduri europene. Timp de măcar 5 ani, microhidrocentrala va produce energie numai pentru a susține iluminatul public și energia electrică din școli, după acest termen administrația putând să și facă profit din curent. (C. MATEI)