canicula 01Regimul termic va fi unul mai cald decât în mod obișnuit în următoarele două săptămâni, însă vor fi și intervale de timp cu instabilitate atmosferică, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 8-21 iunie, publicată luni.

În Moldova, regimul termic se va menține în mare parte a intervalului peste cel climatologic specific, astfel că vremea va fi local călduroasă, media maximelor la nivelul întregii regiuni fiind de 27-31 de grade, iar a minimelor de 13-16 grade, valori chiar mai ridicate fiind posibile în jurul datei de 15 iunie. Chiar dacă instabilitatea atmosferică se va manifesta local, în special în zilele de 10 și 11 iunie, iar în puncte izolate se pot înregistra cantități de apă mai însemnate, regimul pluviometric la nivelul regiunii se menține în general deficitar, cel puțin pe parcursul primei săptămâni. Ploi pe spații ceva mai extinse sunt estimate în jurul datei de 16 iunie.

La munte, pe tot parcursul intervalului, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an, astfel că vor fi, în medie, valori maxime de 17-20 de grade și minime de 8-11 grade, pentru perioada 14-15 iunie fiind posibile temperaturi chiar și mai ridicate. Instabilitatea atmosferică se va manifesta în special în zilele de 10 și 11 iunie, dar și în perioada 15-17 iunie, când aversele se vor semnala pe spații mai extinse și vor fi posibile cantități de apă mai însemnate.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM. (ZCH NEWS)