„Mâine începe evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a – un examen la care sunt așteptați peste 160.400 de elevi și în desfășurarea căruia sunt implicați aproximativ 30.000 de profesori – asistenți sau în comisiile de organizare – în cele aproape 3.400 de centre de examen din toată țara. Aproape 9.000 de profesori evaluatori vor fi implicați în corectarea lucrărilor, pentru care se va folosi platforma de evaluare digitalizată.
Spuneam zilele trecute că vom publica informații suplimentare pentru cei care susțin anul acesta examenul. Cele mai utile au fost selectate de colegii mei și le regăsiți în imaginile de mai jos, precum și pe pagina de Facebook Ministerul Educației.
Mult succes tuturor!”, a scris Ministrul Educației, Ligia Deca, pe contul său de facebook, astăzi, 24 iunie, în urmă cu două ore.
Reguli pentru candidații la proba de limba română a Evaluării Naționale
Mesajul este însoțit de mai multe imagini ce cuprind regulile de desfășurare a acestei probe.
Mâine, 25 iunie, 3.972 de absolvenți din Neamț susțin prima probă scrisă, cea de limba și literatura română, la Evaluarea națională. Sunt organizate 111 centre de examen, 1 centru de evaluare care va avea alte trei subcomisii.
Candidații vor putea intra în sala de examen la ora 8:30, vor fi legitimați de profesorii asistenți din sală și li se vor prezenta regulile de desfășurare a examenului, cu mențiunea că încălcarea acestora poate duce la eliminarea de la Evaluarea națională.
Începând cu ora 9:00, vor primi broșura cu subiectele și foaia pentru ciornă ștampilată. Candidații vor completa caseta de identificare iar asistenții vor verifica veridicitatea datelor. Aceștia pot solicita foi suplimentare față de broșură de la profesorii asistenți, dacă este necesar.
Dacă greșesc, candidații au posibilitatea să taie cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și să scrie în dreapta căsuței litera de la răspunsul pe care-l consideră corect. În cazul în care răspunsul se dă prin marcarea cu X a unei căsuțe, corectarea se poate face tot prin tăierea cu o linie orizontală și marcarea cu X a căsuței considerate ca fiind răspunsul corect.
Sunt permise sublinierile pe text cu creionul sau stilou/pix de culoare albastră la subiectele de gramatică, dacă cerința este de această natură.
Pentru itemii ce privesc sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază.
Angela Croitoru