AGENȚIA NAȚIONALĂ ANTIDROG A LANSAT EDIȚIA A XII-A A CONCURSULUI NAȚIONAL „MESAJUL MEU ANTIDROG” 2015, informează Agerpres.
Agenția Națională Antidrog (ANA), prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog de la nivel teritorial, a lansat la nivel național, în perioada 9 – 13 februarie a.c., ediția a XII-a a concursului „Mesajul meu antidrog”, având ca temă „Colorează-ți viața altfel… fără droguri!”.
Ediția a XII-a a concursului se desfășoară în intervalul februarie – iulie 2015, în cadrul instituțiilor din învățământul preuniversitar (gimnaziu și liceu) din toate județele țării și din București.
„Mesajul meu antidrog” reprezintă un proiect de tradiție al Agenției Națională Antidrog, un exemplu de bune practici în domeniul cooperării cu instituțiile de învățământ și un cadru adecvat de manifestare a copiilor și tinerilor cuprinși într-o formă de învățământ, contribuind, alături de celelalte activități de acest gen, la formarea de convingeri de viață sănătoase în rândul acestui segment de populație.
Parteneri în acest proiect, alături de ANA, sunt Ministerul Educației și Cercetării Științifice și Ministerul Tineretului și Sportului.
Scopul concursului este menținerea la un nivel scăzut a consumului de droguri (prevalența), reducerea cazurilor de noi consumatori (incidența) în rândul populației din învățământul preuniversitar (gimnazial și liceal), iar obiectivul general este creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a populației școlare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor școlare, extrașcolare și de petrecere a timpului liber.
Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc dezvoltarea unor atitudini și practici la nivelul întregii populații aflate într-o formă de învățământ, prin intermediul programelor școlare și de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viață sănătos, fără tutun, alcool și droguri, precum și creșterea influenței factorilor de protecție pentru evitarea sau cel puțin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun și droguri
Secțiunile ediției a XII-a sunt eseu literar, film de scurt metraj, fotografie digitală, spot antidrog, arte vizuale și sport, iar criteriile de evaluare a lucrărilor urmăresc încadrarea în cerințe (tematică și dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului și a subiectului ales, acuratețea stilului, claritatea limbajului.
Beneficiarii direcți ai concursului sunt 150.000 de tineri din învățământul preuniversitar (gimnaziu și liceu). Din fiecare județ /sector vor fi selecționate 10 școli (atât din mediul urban, cât și rural) cu învățământ gimnazial și 5 licee (atât din mediul urban, cât și rural) ce totalizează aproximativ 3.500 de elevi. Beneficiarii indirecți sunt cadrele didactice, familia, prietenii și societatea în general.