0:00

Meditaţii pentru BAC cu săli goale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La nivelul județului Neamț numărul celor care au fost respinşi la examenul de Bacalaureat a depășit cifra 2.000. Pentru ei, unitățile de învățământ au hotărât să facă ore suplimentare gratuite. Cu speranța că vor găsi absolvenți, care își doresc să treacă de etapa Bacalaureatului, profesorii voluntari s-au trezit vorbind singuri în sălile de clasă. Interesul pentru cursurile de pregătire a fost îngropat de vacanță, navetă, serviciu și nu în ultimul rând de mult dezinteres. Orele de pregătire sunt ignorate de cei care își doresc diploma de BAC. Temerarii care vin la pregătiri se pierd printre bănci. Chiar și așa, cei mai mulți dintre profesori vin din concediu, pentru a-i ajuta pe absolvenții care se încumetă să se prezinte la cursuri.

“Doar jumătate vin la pregătire”

La Colegiul Tehnic de Transporturi din Piatra Neamț, procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat din acest an a fost de doar 17%. Cu toate acestea îngrămădeala pentru un loc la cursurile de pregătire nu a fost prea mare. Unora le-a pierit cheful de pregătiri imediat după ce s-au înscris la cursuri.

„Organizăm aceste cursuri de pregătire pentru absolvenții care nu au trecut de prima sesiune de BAC, dar și pentru cei din seriile anterioare. Se fac pregătiri la 4 materii. Ziua de luni este rezervată pentru biologie, marțea pentru fizică, în ziua de miercuri se fac pregătiri la matematică și joi la limba și literatura română. Anul acesta s-au înscris pentru pregătiri 72 de elevi. Dintre aceștia 20 la română, 21 la matematică, 7 la fizică și 24 la biologie. Am început pregătirile de săptămâna trecută, iar programul l-am afișat cu o săptămână înainte de înscrierile pentru examenul de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie.  Din păcate, din experiența anilor trecuți vă pot spune că doar jumătate dintre ei aleg să vină la pregătire, chiar dacă ei au ales să se înscrie. Sunt mulți care motivează că sunt de la țară și că nu pot ajunge, iar o parte din cei înscriși pur și simplu nu se mai prezintă. Spre exemplu, joia trecută, la limba și literatura Română au fost prezenți doar 5 elevi din totalul de 20 înscriși. Profesorii vin pentru acești elevi benevol, unii chiar își rup din concediu, dar trebuie bunăvoință și din partea lor. Cei care vin la cursuri au o șansă reală în plus față de cei care nu se prezintă la aceste pregătiri. La Colegiul nostru, pentru sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat sunt înscriși 102 elevi. Pentru cei interesați vom organiza cursuri de pregătire până la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat din toamnă”, a declarat Elena Ciurea, director adjunct al Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț

“Nu-i putem obliga”

Nici la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman nu a fost un număr mare de „reușiți” la BAC. Doar 91 din 247 au reușit să treacă peste examenul vieții. Restul vor mai încerca o dată, dar fără prea multe pregătiri.

„Facem pregătiri și anul acesta. Se fac pregătiri pentru română, matematică, fizică, chimie și biologie. Fiecare profesor are o evidență a sa. Nu prea vin copii la aceste cursuri. O parte dintre ei sunt navetiși, iar o parte nu prezintă niciun fel de interes. Noi nu-i putem obliga. Este alegerea lor. Profesorii dispuși să îi ajute vin benevol din vacanță în zilele stabilite. Ne-am dori să existe un interes mai mare pentru aceste pregătiri, dar mai mult decât să le organizăm nu putem face”, a precizat Cristina Sava, director adjunct la Colegiu Tehnic „Miron Costin” Roman.

“E gratis, dar prezenţa e scăzută”

Anul acesta, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” rezultatele au fost mai mult decât nemulțumitoare. Doar 16 elevi din 146 au trecut de media 6 la examenul de Bacalaureat. Un număr suficient de mic ce justifică necesitatea unor ore suplimentare. Se pare că absențele de la această inițiativă nobilă sunt motivate în cea mai mare parte de lipsa de interes a celor care sunt în pragul Bacalaureatului.

„Se fac cursuri de pregătire. Sunt gratuite, dar prezența absolvenților este foarte mică. De aproximativ 10%-15% din cei înscriși la Bacalaureat. Chiar și înainte de sesiunea din vară am făcut. Diriginții le-au comunicat la clase și o parte din ei au mai venit, dar foarte puțini. Noi avem și seraliști, avem și la frecvență redusă. Unii au slujbe, o parte sunt navetiști. Pentru sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat avem înscriși 97 de elevi. Orele suplimentare vor începe din 5 august. Sperăm ca anul acesta să fie mai mulți elevi interesați”, a spus Ioan Aisăchioaie, directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra Neamț.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț susțin că această activitatea este benevolă și depinde de fiecare unitate de învățământ. Profesorii nu sunt obligați să vină pentru aceste cursuri, iar dacă o fac, totul este pe bază de voluntariat. Singura problemă este a absolvenților, care nu vor să priceapă importanța sensului „împins de la spate”.

Marian TEODOROF

Articolul precedentZiua mărcii poştale româneşti
Articolul următorFuncționari cu alcoolul la bord

2 COMENTARII

  1. Le pasă profesorilor mai mult decât „absolvenților”. Nu vă mai mirați că pică bac-ul așa de mulți!

  2. Dupa cum arata Romania in prezent, nu cred ca va avea vreo importanta ,daca ai luat sau nu BACU-ul .SCoala asta facuta de atata amar de lume de aiurea in ziua de azi,e ca o moara de tocat banii tuturor.Nici 1-2 % nu ajung sa fie consacrat in meserii valoroase mai nicaieri .ATUNCI de ce atata populatie sa frecventeze scoli de toate felurile???CA SA FII PROST E DESTUL SA STAI ACASA SI NU MAI E NEVOIE DE ATATA MERS LA SCOALA .REZULTATUL ESTE IN FINAL ACELASI.,NU??Uite asa tocam resurse spre bucuria parintilor FRAIERI CARE CRED CA DACA COPII LOR AU BACALAUREAT SAU 7 FACULTATI AU VIITOR.TOTUL IN INVATAMANT ESTE O SUPERAFACERE DIN CARE TRAIESC BINE NUMAI SMECHERII.SI IN FINAL UN SFAT,,FRATILOR RENUNTATI LA DORINTA DE A FI PROSTI CU DIPLOMA..E DESTUL SA VA APUCATI DE MUNCA SI SA CONFIRMATI IN ACEST FEL CA SUNTETI VALOROSI.PUTE ROMANIA DE ATATIA ABSOLVENTI DE PETRE ANDREI,SPIRU HARET ..SI VAI DE CAPUL EI D E TARA!In 20-30 ani samanta asta a prostiei se va inmulti si societatea se va duce DRACULUI DE TOT CU ASA GENERATII !!Felicit pe cei care muncesc si se realizeaza prin munca si invatatura ADEVARATA NU PRIN DIPLOME DE CARTON FICTIVE!

Comentariile sunt închise.