pietricica turism

Personalul din Sănătate a obținut, în primă fază, mare parte din ce a cerut la negocieri și în cursul protestelor din această toamnă. Eva Ungureanu, liderul Federației Sanitas Neamț spune că nivelurile beneficiilor stabilite prin normativul adoptat de guvern, în 6 decembrie, este conform înțelegerilor la care s-a ajuns la negocierile din lunile octombrie și noiembrie.

“Noi luni ne întâlnim la Consiliul Național și vom discuta acolo ce s-a stabilit prin această ordonanță de urgență. Dar, mai întâi vrem să devină oficială și mai ales să ajungem la o înțelegere în ce privește regulamentul cadru pentru sporuri. Încă se negociază acest regulament, noi, pentru Sănătate am cerut eliminarea procentului și acordarea unui spor de risc în cuantum fix la același nivel pentru medicii și asistenții din același loc de muncă. Și mai așteptăm să vedem dacă guvernanții respectă creșterea salarială promisă, de 25% din luna ianuarie 2018 și de 75% din luna martie a anului viitor. Noi protestul nu l-am închis, l-am suspendat doar și vom vedea exact cum stau lucrurile la fluturașul din luna februarie 2018”, afirmă lidera Sanitas Neamț.

Normativul adoptat prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în anul 2017 de tichete de masă, să primească indemnizație de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizație va fi exceptată în anul 2018 la stabilirea limitei de sporuri de 30%.

Indemnizația de hrană se va acorda lunar, deocamdată doar pentru angajații din Sănătate, restul bugetarilor urmând să primească acești bani începând cu luna decembrie 2018. Suma reprezintă a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată (la nivelul de 1.900 lei, cât a fost stabilit de la 1 ianuarie anul viitor) și potrivit normativului va fi raportată la timpul efectiv lucrat în luna pentru care se acordă.

Proiectul mai prevede și salarizarea gărzilor obligatorii făcute în afara programului normal de lucru de la funcţia de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână, respectiv “din luna martie și până în decembrie 2018 să se acorde salariul și sporurile aferente pentru activitatea din linia de gardă și din zilele nelucrătoare și liberele legale se va face conform regulilor aplicabile în luna ianuarie 2018”. Aceasta înseamnă pentru gărzile din zilele lucrătoare cu un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază, iar pentru gărzile din zilele nelucrătoare și libere legale cu un spor de 100%.

Referitor la sporuri, normativul stabilește ca “începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar și de asistență socială, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă se va determina conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătății până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita de 30%”. Guvernul a stabilit prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiționează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar. Tot din luna martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar, determinarea drepturilor salariale aferente activității prestate în linia de gardă, a sporului pentru activitatea prestată în ture, a sporului acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică și de sărbătorile legale și a sporului pentru munca prestată în timpul nopții se va face conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018. (C.I.)