18 medici rezidenți au ales să rămână la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț, după ce au obținut specialitatea. Conducerea unității spune că medicii care au promovat examenul de specialitate în luna decembrie au optat să revină pe posturi aici și sunt mai mult decât bineveniți, în completarea echipelor de medici deficitare din multe secții.
“Mai rămâne ca în Consiliul Județean să fie aprobată transformarea posturilor de rezidenți în posturi de specialitate. Avem și 4 posturi de specialiști care se transformă în posturi pentru medici primari. Noi am aprobat în Comitetul director, rămâne să intre spre aprobare în ședința de Consiliu Județean”, declară dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al SJU Neamț.
Proaspeții medici specialiști vor mai avea de așteptat, însă, și documentul care le atestă gradul profesional, document ce vine, de regulă, după câteva luni, de la Ministerul Sănătății. Timp în care medicii își fac treaba, doar că nu primesc salariul adecvat. Situația nu e nouă, așa se întâmplă în ultimii ani, spune un tânăr medic. Doar că, anul acesta, până vor primi documentul care atestă că sunt medici specialiști, singurul venit este format doar din salariul de rezident, fără bursa primită pe perioada rezidențiatului. Prin toamnă, ministrul Sănătății dădea asigurări că rezidenții vor primi bursele până în luna martie 2018, când intră în vigoare noul nivel de salarizare în sistemul bugetar. Iar, medicii sunt prima categorie de profesioniști care primesc salariile mărite, cu 1 martie, adică la nivelul unui salar de bază din anul 2022. În luna ianuarie 2018, un medic rezident de la SJU Neamț are, explică Maricica Drăgan, directorul economic al spitalului, un salar de bază brut minim de 2.829 lei, pentru un medic rezident fără vechime, fără gărzi, și un net de aproximativ 1.650 lei, iar un medic rezident cu vechime și gărzi rămâne în mână, de la un brut de 4.200 lei, cu 2.400 lei. Asta, până vor primi de la minister actul care le confirmă gradul profesional. (C.I.)