pietricica turism

Criminaliștii din cadrul Poliției Neamț, oamenii care au un rol foarte important în probarea infracțiunilor, atât prin cercetarea locului faptei, cât și prin valorificarea urmelor ridicate, au avut peste 4.100 de deplasări în teren pe parcursul anului 2017.

“Dintre acestea, 2.674 au fost efectuate pentru cercetarea locului faptei. În urma acestor activități au fost căutate, identificate şi ridicate 19.347 urme şi mijloace materiale de probă, dintre care 1.718 papilare, 586 înscrisuri, 231 microurme și 1.317 biologice. La 88 dintre cercetările la fața locului au fost folosiţi câinii de serviciu, în 23 cazuri rezultatele fiind pozitive”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

Valorificarea urmelor ridicate din câmpul infracţional este realizată atât prin laboratoarele proprii, cât şi prin laboratoarele Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române sau cele ale Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. La nivel local, valorificarea urmelor şi a mijloacelor materiale de probă se realizează prin utilizarea Sistemului Automat de Identificare a Amprentelor Papilare (AFIS), prin interogarea bazei de date a Sistemului Național de Identificare Biometrică (NBIS) şi prin activitatea de expertiză. Deşi operaţionalizat recent (la finele anului 2016), NBIS este un sistem ce răspunde cerințelor de interes judiciar ale structurilor operative ale Poliției Române, prin implementarea și furnizarea datelor de identificare ale persoanelor condamnate (date despre amprente papilare, profil ADN, fotografii de semnalmente), necesare examinării și identificării criminalistice a persoanelor, autorilor de infracțiuni, cadavrelor/persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute, victimelor dezastrelor naturale.

În privința expertizelor, anul trecut au fost întocmite 2.010 rapoarte și supuse examinării 2071 de probe. Mai multe despre activitatea criminaliștilor puteți citi AICI. (C.M.)