reclama autocenter

spitalul roman

Mai mulți medici de la Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman se luptă în instanță pentru a nu da înapoi banii primiți pe orele de gardă de anul trecut. Trecută în control tematic pe la unitatea spitalicească din Roman, Curtea de Conturi a constatat anumite nereguli în privința gărzilor efectuate. Acum, că o fi vorba de mai multe ore efectuate decât prevede normativul, că o fi vorba de mai multe ore plătite decât cele efectuate, că o fi vorba de niște jumătăți de oră în extra-programul de gardă, care s-or fi adunat pe principiul ”picul mic se face picul mare”, nu se știe și, până va stabili instanța de partea cui stă dreptatea, fiecare din părțile beligerante o trage în dreptul său. Curtea de Conturi a emis un raport și o dispoziție prin care Spitalul să impute banii medicilor și să-i recupereze. Spitalul Roman, pe de altă parte, a contestat la Tribunal măsurile impuse de Curte, în numele și pentru medici. Conducerea unității medicale susține că toate calculele au fost corect făcute, potrivit cu metodologia, fapt pentru care a depus la dosar inclusiv acte de la Ministerul Sănătății, care atestă acest lucru.
”Problema este legată de modul în care au fost calculate aceste ore de gardă, care și ele sunt plătite diferit, funcție de ziua în care sunt prestate. Noi considerăm că am respectat întocmai metodologia pe ce înseamnă calculul numărului de ore suplimentare muncite. Curtea de Conturi, la controlul efectuat pe anul trecut, spune că unele gărzi nu au fost plătite corect și cer ca noi, Spitalul, să luăm banii înapoi de la medici. Noi am contestat acest lucru și am depus actele la Tribunalul Neamț. Nu este vorba de sume mari. În cazul în care instanța decide că dreptate are Curtea de Conturi, un medic, de exemplu, trebuie să înapoieze 50 de lei, iar cea mai mare sumă ce trebuie returnată este de 1.000 de lei”, a declarat Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil al SMU Roman.
Evident, toată lumea așteaptă decizia instanței, înainte de a lua orice măsură. Dacă va avea câștig de cauză Curtea de Conturi, medicii vor fi rugați frumos să înapoieze banii. Dacă nu vor face de bună voie asta, Spitalul va apela tot la instanță, pentru a recupera ”prejudiciul” constatat de Curtea de Conturi. dacă Spitalul va avea câștig de cauză, atunci înseamnă că metoda folosită la calcul până acum e una bună și va putea fi folosită în continuare, cel puțin până la următorul control pe conturi. Iar medicii își vor păstra banii demult cheltuiți.
Claudia MATEI

* ”Facem gardă până crăpăm!”

La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, dacă a venit Curtea de Conturi chitită să-i cerceteze pe doctori la orele de gardă, nu a lăsat nicio urmă în sensul acesta. Și nicio dispoziție. Pe de altă parte, dr. Ioan Lazăr, unul din managerii spitalului, spune că, tu, doctor, oricât ai vrea să respecți normativul Ministerului, privind gărzile sau orice altceva, te vezi deseori contrazis de realitatea de la ușa cabinetului.
„Când ai o nevastă și cinci copii, nu lucrezi numai pentru unul. Așa și aici. Puteți verifica în orice spital din România. Se fac ore de gardă atâtea câte trebuie făcute. Nu există medici suficienți și pentru asta o să facem ore de gardă până când o să crăpăm!”
După ce și-a mai potolit expansiunea declarativă, dr. Lazăr a precizat că Spitalul Județean Neamț nu a avut probleme cu Curtea de Conturi din punctul de vedere al gărzilor făcute și plătite.
”Toți doctorii au făcut ore de gardă atât cât a trebuit și nu există niciun caz în care să i se fi cerut bani înapoi vreunui medic pentru orele suplimentare”, a punctat dr. Ioan Lazăr.
(M.T.)

Articolul precedentExtrasezon pentru grădinițe
Articolul următorBădescu, dat afară fără explicații!