Anunțată de autorități a începe în data de 15 ianuarie, etapa a doua de vaccinare împotriva coronavirusului se adresează persoanelor cu boli cronice, celor cu vârste de peste 65 de ani și lucrătorilor din domeniile esențiale.
Pentru vârstnici, accesul la programare în platforma online națională se va putea face cel mai ușor prin intermediul medicilor de familie. Accesul în platformă va fi posibil în momentul când va începe etapa a doua de vaccinare. Până atunci, medicii de familie din județul Neamț au primit, deja, un set de informații: „Am primit deocamdată instrucțiunile care se regăsesc și în platforma națională privind modalitatea de programare pentru etapa a doua și caracteristicile vaccinului disponibil în acest moment”, ne-a declarat dr. Ioana Negoescu, medic de familie în comuna Pângărați.
Potrivit unui scurt ghid comunicat de Direcția de Sănătate Publică Neamț, în etapa a doua de vaccinare va fi posibilă și înscrierea individuală în platformă pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, pe baza codului numeric personal. O altă variantă este prin intermediul aparținătorilor, dar și prin direcțiile de asistență socială din cadrul primăriilor sau prin call-center-ul disponibil la numărul de telefon 021.4144433 din cadrul DSP Neamț. Programarea persoanelor din domeniile esențiale ce vor fi vaccinate în etapa a doua este posibilă și prin intermediul angajatorului. „În situația în care o persoană nu se prezintă la vaccinare la data planificată, programarea se anulează fără a mai fi nevoie de operațiuni suplimentare, fiind posibilă o nouă programare începând cu următoarea zi. De asemenea, sistemul permite ca persoanele înregistrate să anuleze programările efectuate deja, iar ulterior să realizeze programări pentru altă zi sau alt centru de vaccinare, după caz. Pentru a fi evitate pierderile de vaccin, recomandăm persoanelor care nu se pot prezenta la vaccinare, dar s-au programat prin intermediul platformei informatice, să anuleze programarea cu cel puțin 24 de ore înainte”, potrivit DSP Neamț.
În prima săptămână s-au vaccinat 1.118 cadre medicale și angajați din centrele rezidențiale din județul Neamț, din totalul de 7.300 persoane din sistemul public și privat. A fost raportată o singură reacție adversă generală minoră. Vaccinarea în prima etapă se realizează în centrele organizate la spitalele din Piatra-Neamț, Roman și Târgu Neamț. DSP Neamț a primit 1.375 doze de vaccin.
C.I.