0:00

Medici de familie supăraţi pe Primărie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Războiul chiriilor
* medicii sunt nemulţumiţi că trebuie să achite taxe de 50 de ori mai mari pentru spaţiile concesionate de la municipalitate
* mai mult, ei se plâng şi de impunerea unei plăţi retroactive pentru perioada septembrie-decembrie 2013
* medicii ameninţă Primăria cu instanţa
* viceprimarul Simionică declară că decizia respectă legislaţia în vigoare

În toamna anului trecut, medicii de familie din 8 dispensare din Piatra-Neamț s-au trezit, peste noapte, cu taxe de aproximativ 50 de ori mai mari, ca urmare a unei hotărâri dată de Consiliul Local Piatra Neamț. Totul a pornit de la ședința CL din 29 august, când forul întrunit în ședință de lucru a promulgat Hotărârea nr. 269, prin care se aprobă raportul de evaluare nr. 192/28711 din 19.08.2013 și redevența pentru contractele de concesiune, aflate în derulare, a spațiilor cu destinația cabinete medicale. Dr. Bogdan Mahu, reprezentantul medicilor din cadrul dispensarului nr. 6 Piatra Neamț, ne-a oferit mai multe detalii: „Recent, în cursul acestei luni, primăria a emis un act adițional la contractele de concesiune, pe o perioadă retroactivă, respectiv lunile septembrie-decembrie 2013. Asta în condițiile în care noi nu am fost informați despre acest lucru în cursul anului, așa cum ar fi fost normal. Poate am fi plecat de acolo, dacă am fi știut din timp. Noi am știut doar că până la data de 1 ianuarie nu vom plăti noile redevențe impuse. Aceasta a fost promisiunea pe care ne-a făcut-o domnul prefect, în urma discuțiilor pe care le-am purtat. Ca să ne trezim, acum, că primim un act adițional care nu are nici dată, nici număr de înregistrare, fiind semnat doar de doamna viceprimar și de câțiva consilieri ai primăriei pietrene, care este instituție publică, în care suntem înștiințați că trebuie să plătim retroactiv. Acest act nu are nicio valoare, pentru că nu este datat și nici nu scrie că ar fi fost dat în două exemplare. Din acest motiv, am angajat și avocați care vor acționa în instanță Primăria”.

Medicii au contestat încă de anul trecut

Încă de la aprobarea, în august anul trecut, a hotărârii privind noile redevențe, medicii au contestat modalitatea și rezultatele evaluatorului, justificând decizia pe motiv că acesta a folosit drept comparație pentru clădirile vechi de peste 45 de ani, în care funcționeză aceste dispensare, clădiri noi, private, ce sunt destinate activităților comerciale.

„Noi nu am fost înștiințați despre acea ședință și despre faptul că pe ordinea de a fost trecut și un proiect pentru mărirea chiriilor pentru spațiile comerciale, în care au fost incluse și dispensarele din Piatra Neamț. Am aflat toate aceste lucruri din surse neoficiale. În plus, evaluatorul a preferat să intre pe un site, tocmai.ro, și să vadă cam care ar fi prețurile prin oraș, în loc să vină la fața locului și să constate cu exactitate câți metri pătrați au în realitate cabinetele, cum arată sau cine a făcut modernizările”, mai spune dr. Mahu.

Practic, s-a ajuns până-ntr-acolo încât de la 1 € m²/an ar trebui ca un medic să plătească în jur de 50 € m²/an. Asta în condițiile în care clădirile sunt vechi și toate investițiile care s-au făcut pentru a putea funcționa cabinetele medicale au fost din banii medicilor și nu ai primăriei. Medicii sunt profund revoltați de aceaste decizii și declară că nu pot sta cu mâinile în sân.

Primăria: Totul s-a făcut cu respectarea normelor legale

Pe de altă parte, Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț spune că toate măsurile luate sunt în conformitate cu legislația în vigoare și că nu este vorba despre o plată aplicată retroactiv. „Medicii au știut de ședință chiar din luna august, iar în cursul lunii septembrie am avut mai multe întâlniri cu ei. Majorările care s-au făcut reprezintă contravaloarea concesiunii pe terenurile respective, lucru prevăzut de lege, care stipulează clar metodele prin care se calculează totul. Nu este o hotărâre instituită la nivel local. Este o lege din anul 2004, pe care o știu și dânșii foarte bine”, a declarat Aurelia Simionică.

Potrivit viceprimarului de Piatra Neamț, medicii au la dispoziție varianta de a-și cumpăra aceste cabinete în rate, iar cei care au făcut investiții își pot recupera banii prin scăderea valorii investiției din prețul cabinetului respectiv. Cât privește evalutorul care a stabilit tarifele, „acesta este autorizat, nu a făcut evaluarea primăria. Este același evaluator responsabil cu toate bunurile Primăriei Piatra Neamț”, precizează Aurelia Simionică.

Alex SÎRBU

Articolul precedentPepededeul devine maro?
Articolul următorSfatul avocatului: Cum recuperezi banii plătiți în contul taxei auto 2012-2013?

1 COMENTARIU

  1. Pai dragilor medicii au maini doar de luat , cum sa plateasca ei …
    Dati -le de pomana orice si sunt cei mai multumiti.

Comentariile sunt închise.