Un medic pediatru de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț nu a diagnosticat corect un pacient minor, iar în urma complicațiilor survenite copilul de 14 ani a decedat. Doctorul a fost anchetat, iar apoi a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. Judecătoria Piatra Neamț s-a pronunțat în acest caz și a aplicat medicului o condamnare de 2 ani și 6 luni de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere, plus 70 de zile de muncă în folosul comunității la DGASPC Neamț sau Biblioteca Neamț. „Obligă, pe inculpata G. R.-E., în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț (…), să plătească părților civile suma de 10.500 de lei cu titlu de daune materiale, și suma de 100.000 de euro (câte 50.000 de euro pentru fiecare parte civilă), cu titlu de daune morale (la cursul BNR de la data plății)”, conform Judecătoriei Piatra Neamț. Decizia nu este definitivă.
Sursă foto: https://portal.just.ro/279/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=27900000000206130&id_inst=279
Totul a început pe 31 august 2017 când minorul de 14 ani, împreună cu părinții, a venit la Unitatea Primiri Urgențe a SJU Piatra Neamț cu grețuri și vărsături. A fost internat la Pediatrie dar a fost externat a doua zi. La circa o săptămână distanță, pe 9 septembrie, băiatul a ajuns din nou la spital, cu aceleași simptome. Și de această dată a fost internat la Pediatrie de unde a fost externat pe 13 septembrie după amiază. Până seara a fost adus de părinți la UPU, în stare gravă, fiind operat în regim de urgență. Intervenția chirurgicală a fost tardivă, iar adolescentul a murit la ATI, pe 14 septembrie, în jurul orei 09:00. Totul după ce e fusese la spital de 3 ori în două săptămâni.
Pe 14 septembrie 2017 organele de urmărire penală au fost sesizate atât de unitatea sanitară cât și de părinții victimei. Cercetările au stabilit drept cauză a morții septicemia provocată de ocluzia intestinală nediagnosticată la timp. Anchetatorii au concluzionat că pediatrul nu a îndeplinit obligația de tratare a pacientului care avea simptome grave și nu a stabilit diagnosticul corect dispunând externarea, fără a depista necesitatea unei intervenții chirurgicale. S-a apreciat că nu s-au făcut toate demersurile pentru evidențierea diagnosticului și salvarea vieții pacientului. În rechizitoriu s-a mai arătat că neconform realității și din culpă, medicul a menționat în scris, la externarea pacientului în preziua morții, că băiatul ar fi prezentat o stare bună cu recomandarea unui tratament medicamentos. Totul în condițiile în care în cele patru zile de internare pacientul nu a avut tranzit intestinal, existând indiciile unei posibile ocluzii intestinale.
Sursă foto: https://portal.just.ro/279/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=27900000000206130&id_inst=279
Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis Neamț a decis cu unanimitate de voturi că este un caz de malpraxis. Medicul a contestat decizia din 4 mai 2018 în instanță, procesul civil fiind suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului penal cu acuze de ucidere din culpă. La acest moment medicul nu mai figurează pe lista de medici a Secției Pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț. Pe parcursul urmăririi penale nu a dat declarații și s-a prevalat de dreptul la tăcere.
(G. S.)