0:00

În anul 1972, pe 11 şi 12 aprilie, sala Ceahlăul din Piatra Neamţ a fost martora unui regal voleibalistic. Naţionala masculină a României, proaspăt medaliată cu bronz la Campionatele Europene din Italia (1971), a susţinut două meciuri de verificare cu reprezentativa RD Germane, laureata Campionatelor Mondiale din anul 1970, din Bulgaria (România s-a situat pe locul al 7-lea). Ambele confruntării au fost câştigate cu 3-1 de români. Peste puţin timp, tricolorii se vor deplasa la Paris, în Franţa, la turneul preolimpic de accedere la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen, din RFG, unde vor reuşi calificarea mult dorită.

Meciuri de neuitat la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Sala Ceahlăul din Piatra Neamt va găzdui două interesante jocuri de verificare a stadiului de pregătire a lotului nostru reprezentativ masculin de volei, care va evolua în compania redutabilei formaţii a RD Germană – actuala campioană mondială. Lotul român, care îşi desfăşoară pregătirile sub conducerea antrenorului emerit Nicolae Sotir şi antrenorului secund Aurel Drăgan, include în componenţa sa, pe lângă cunoscuţii W. Schreiber, G. Udişteanu, G. Bartha (fostul antrenor al Unicului, din sezonul în care formaţia pietreană a devenit campioană naţională), C. Oros, L. Dumănoiu, M. Stamate, R. Enescu, C. Ion, S. Moculescu, M. Cosoi, şi pe tinerii C. Chiţigoi, V. Bălaş, P. Vraniţă, R. Dumitrescu, P. Păştean, V. Paraschivescu”. (Ceahlăul, marţi, 11 aprilie 1972)

Voleibaliştii români i-au învins pe campionii lumii

Sub acesta titlu, ziaristul Cristian Livescu relata în cotidianul “Ceahlăul” că partidele au fost deosebit de captivante, atât prin dinamismul fazelor, cât si prin evoluţia scorului. “Cele două meciuri la care am asistat au constituit o plăcută şi entuziasmantă reîntâlnire cu voleiul de înaltă clasă. Faptul că echipa noastră naţională s-a comportat foarte bine ne oferă şi nouă, celor ce am avut ocazia să-i urmărim cu interes pregătirile, satisfacţii şi speranţe, bineînţeles, pentru apropiatele confruntări dificile, între care cea mai importantă este câştigarea anevoiosului turneu preolimpic de la Paris. Aceasta, cu atât mai mult cu cât partenerii noştri au constituit o echipă deosebit de robustă, care, închipuindu-ne-o într-o vervă acută, precum aceea din setul al doilea de miercuri seara, ne-a convins că obţinerea supremaţiei la ultimul Campionat Mondial, nu a fost o întâmplare. Comparând cele două veritabile spectacole, am risca să apreciem primul meci drept cel mai frumos. Am văzut evoluând o echipă a României aşa cum ne-am dori să joace mereu de-acum încolo. Totuşi, a doua victorie, obţinută tot cu scorul de 3-1 atrage atenţia asupra acumulărilor incontestabile care s-au produs în lotul nostru, de la întâlnirile cu formaţia RP Chineze şi până în prezent. Voleibaliştii noştri au pus un mai mare accent în apărare, considerând că atacul le este mai bine pus la punct. În primul set, oaspeţii au început temerar, conducând cu 6-1, 7-2 şi 9-4, dar de la acest scor sunt ajunşi din urmă, depăşiţi şi în cele din urmă nevoiţi să cedeze: 15-9 pentru România, în urma unei ambiţioase reveniri. Foarte atenţi la preluări şi decişi în fazele la fileu, unde sunt speculate toate greşelile partenerilor, jucătorii români câştigă şi setul al doilea, cu 15-12 (“recuperarea” lui Dumănoiu a fost binevenită). În continuare este rândul formaţiei RD Germane să-şi impună jocul şi să câştige meritoriu un set la 9. Gazdele, conduse inspirat de Stamate, se mobilizează din nou şi, în aplauzele numeroasei asistenţe, îşi adjudecă setul al 4-lea, cu scorul de 15-9, îmbogăţindu-şi palmaresul cu un  succes de prestigiu. Consemnând componenţa ambelor formaţii, vrem să subliniem aportul tuturor jucătorilor utilizaţi, ambiţia lor în a oferi întâlniri de o rară spectaculozitate, de pe urma cărora învingătorii au dobândit o încredere deloc neglijabilă, iar învinşii-o experienţă utilă în cadrul programului lor de pregătire”. (C. Livescu, Ceahlăul, vineri, 14 aprilie 1972).

Meciuri de neuitat la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Loturi valoroase şi antrenori vestiţi

România avea în anii ’70 un lot valoros format din jucători unul şi unul: Schreiber, Stamate, Tutovan, Udişteanu, Bartha, Bălan, Oros, Ion Cristian, Dumănoiu, Enescu, Codoi. Echipa nemţilor era alcătuită din: Schumann, Tscharke, Webner, Schultz, Schneider, Maibohm, Pitzsch, Loewe. Jenter Herbert, antrenorul formaţiei RD Germane a spus atunci că românii au învins pe merit, graţie omogenizării şi formei bune în care se află.

“Au un joc mobil în teren şi inspirat la blocaj, lucru ce nu poate decât să-i avantajeze. Dacă vor juca şi la Munchen la fel, e imposibil să nu obţină o medalie”. Tehnicianul neamţ a avut cuvinte de laudă şi pentru publicul pietrean căruia i-a lăudat obiectivitatea de care a dat dovadă. Antrenorul tricolorilor, Nicolae Sotir era fericit că echipa sa învinsese în două rânduri campioana mondială. “Am reuşit să ne verificăm, deşi n-am putut să rezolvăm toate deficienţele, mai ales în apărare în linia a doua. Atacul rămâne forţa noastră, cu condiţia să putem avea o primire foarte bună-în stare să ne permită să acţionăm variat şi rapid în atac”.

Meciuri de neuitat la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Aurel Dobincă, secretarul F.R. Volei, era convins că România va trece de calificări şi va reîntâlni RDG la JO de la Munchen, lucru care s-a şi întâmplat, numai că tricolorii au cedat cu 0-3. RDG a jucat finala mare cu Japonia, pe care a pierdut-o cu 1-3 (finala mare a avut şi un arbitru român – C. Muşat), iar tricolorii au încheiat competiţia pe locul al 5-lea din 12 echipe.

Alte întreceri voleibalistice atractive

În luna mai a anului 1972, sala Ceahlăul a mai găzduit o serie atactivă de întâlniri internaţionale voleibalistice. “S-au organizat două turnee: primul masculin, în care s-au înfruntat RF a Germaniei şi România B, alături de formaţiile Steaua Bucureşti (vicecampioana României) şi Viitorul Bacău. La al doilea turneu au participat echipele feminine situate pe locurile 5-8 în clasamentul diviziei A-având menirea să stabilească ierarhia finală a campionatului, cu participarea formaţiilor Dinamo şi Constructorul Bucureşti, Farul Constanţa şi Ceahlăul Piatra Neamţ”. (Ceahlăul, mai 1972)

Competiţia masculină a fost câştigată de Steaua (State, Duduciuc, Ionescu, Rauch, Cristian, Creţu) care a fost urmată de RFG, România B (Dumitrescu, Târlici, Moculescu, Vraniţă şi Arbuzov) şi Viitorul Bacău. În întrecerea feminină, echipa Ceahlăul s-a situat pe locul al 7-lea după Dinamo (5) şi Constructorul Bucureşti (6) şi înaintea Farului din Constanţa. Ne-a reţinut atenţia declaraţia antrenorului RFG, Manfred Kindermann: “Aveţi o sală foarte bună şi frumoasă, un hotel excelent, cum puţine am văzut în această parte a Europei. Liniştea şi aerul de munte ne-au creat o ambianţă plăcută de-a lungul scurtei noastre şederi în Piatra Neamţ”.

Ana MOISE

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următorPărinții au îmbrățișat repede clasa pregătitoare