Problemele legate de furtul in mijloacele de transport in comun sunt extrem de des intalnite in Romania, iar cetatenii se declara speriati de amploarea lor, dar si de faptul ca traiesc intr-o stare de nesiguranta continua. Chiar daca politistii au desfasurat periodic actiuni pentru prevenirea acestor tipuri de furturi, fenomenul ramane insa unul de actualitate, greu de digerat mai ales de catre victime.
Importanta este informarea cetateanului cu privire la modul cum se poate apara de hotii de buzunare ce opereaza in autobuze, tramvaie, troleibuze etc.
Hotii de buzunare „opereaza” frecvent in autobuze si tramvaie, unde rata de infractionalitate este ridicata
Politia Romana atrage atentia tuturor asupra metodelor de protejare proprie a bunurilor personale. In statiile mijloacelor de transport in comun trebuie sa existe vigilenta maxima cu privire la persoanele care se afla in imediata vecinatate. Ideal este ca in momentul in care se sesizeaza prezenta in jur a unor indivizi dubiosi, persoana in cauza sa inteleaga ca e timpul sa-si schimbe locul pe cat de repede posibil. Aglomeratia este prietenul cel mai bun al hotilor.
Cetatenii ar fi insa mai linistiti daca RATB ar intelege sa implementeze unele schimbari importante, precum instalarea unor camere de supraveghere moderne si performante (de exemplu magazinul www.A2t.ro ofera preturi avantajoase si solutii complete si eficiente de securitate pentru aceasta companie), care au rolul de a intimida posibilii hoti, dar, de ce nu, si sa monitorizeze comportamentul calatorilor, care trebuie sa fie unul decent.
Gradul de siguranta si de securitate al persoanelor din aubotuze, tramvaie si troleibuze devine unul ridicat datorita amplasarii camerelor de surpraveghere. RATB-ul poate obtine urmatoarele avantaje:
- Pot fi identificati posibilii indivizi ce vandalizeaza autoturismele companiei;
- Monitorizarea afacerii este mult mai buna;
- Pot fi surprinsi hotii care inghesuie calatorii pentru a le fura banii (pentru cei care au patit o astfel de problema si au ramas fara salariul pe o luna de zile, ideal ar fi sa obtina un credit pana la salariu, apeland la Institutia Financiara Nebancara, CREDITFIX) sau alte bunuri personale;
- Se evita ”ciubucurile” eterne pe care soferii le incaseaza pentru ca nu taxeaza bilete etc.
Sistemul de supraveghere audio si video devine astfel ideal pentru calatorii terorizati vesnic de hotiile din mijloacele de transport in comun. In ultima perioada s-a observat ca acestia incep sa recurga chiar si la acte de violenta deosebita, atunci cand sunt suprinsi asupra faptei de catre victima lor.
Hotii de buzunare opereaza foarte usor daca poseta este amplasata pe umarul calatorului, astfel incat o prima regula de purtare a acesteia intr-un mijloc de transport in comun este sa fie tinuta in fata, la vedere. Banii sau alte lucruri de valoare trebuie sa fie introduse in buzunarul interior al hainei, iar amplasarea portofelului in buzunarul de la spate poate fi utila doar infractorilor, care il pot sustrage mult mai usor.
Hotii de buzunare pot fi usor recunoscuti. Un cetatean trebuie sa fie atent la urmatoarele semnalmente care-i vor da de gol pe infractori: se imbraca foarte elegant chiar, pozand in cetateni onesti, sunt barbieriti proaspat, tunsi dupa ultima moda, nu poarta plete, au in mana un obiect care le mascheaza intentia, au maini fine si lungi (acele asa-zise ”maini de pianist”, pana la urma nu oricine poate fura din buzunare!). Exista insa un contrast evident intre haina si expresia fetei care-i vor da de gol.
Politia Romana atrage atentia calatorilor ca, in momentul in care scot din portofel sau din geanta bani, sa se fereasca de privirile indiscrete ale celor din jur. De asemenea, apeleaza la cetateni pentru sprijin in cazurile de prindere in flagrant a hotilor, in asa fel incat sa se curme activitatea lor infractionala.
De regula, cei care cad victime acestui gen de infractiune fac parte din categoria paturii modeste a societatii romane, posibilitatile materiale fiind medii, iar panica lor se datoreaza si faptului ca Politia este de multe ori neputincioasa in a trage la raspundere infractorii. Acestia isi aleg victimele dintre persoanele care par sa aiba bani asupra lor, dar par obosite si neatente, de preferat fiind femeile, batranii si provincialii.
Pentru ca, de regula, hotii de buzunare sunt extrem de greu de reeducat, ei iesind pe usile penitenciarelor la fel cum au intrat, imediat dupa ce sunt repusi in libertate vor incepe sa opereze din nou. Astfel se impune prevenirea acestui tip de infractiune atat de autoritati, cat si de cetateni:
- Supravegherea din momentul eliberarii macar cateva saptamani pentru ca ei vor recidiva destul de repede, iar acest lucru va impiedica evident multe cazuri de furt;
- Realizarea unor flagrante pentru ca infractorii dupa furt vor retine in special banii, iar portofelul sau alte acte le vor arunca, ceea ce va face imposibila probarea vinovatiei;
- Imobilizarea si perchezitionarea hotului de catre organele competente in prezenta martorilor.
O alta masura de prevenire a infractionalitatii si a fraudei in mijloacele de transport in comun este angajarea unor controlori care sa lucreze cu norma intreaga si care sa verifice abonamentele, foarte multi calatori acuzand faptul ca exista persoane care nu au nici bilet si nici abonament. Faptul ca nu sunt trase la raspundere devine destul de frustrant pentru cei care circula civilizat.
Devine imperios necesar ca aceste controale sa fie realizate profesionist, fara bruscari sau jigniri, fara strigate sau amenintari. Controlorii trebuie sa poata fi identificati mai usor decat pana acum, multi dintre calatori semnaland faptul ca au fost pacaliti de legitimatiile false ale unor astfel de persoane.
Desi unii cetateni trec cu vederea astfel de fapte, cei mai multi dintre oameni insa sunt revoltati. Disperarea, care se citeste in privirea muncitorului sau a pensionarului ce a fost furat in autobuz, demonstreaza practic ca furtul nu este deloc o gainarie doar, ci un fapt grav, care are repercursiuni in viata victimelor.
Este absolut necesar sa fie luate toate masurile de prevenire pentru ca hotii de buzunare sa devina o raritate pe strazile si din mijloacele de transport in comun, chiar daca este evident ca aceasta infractiune nu va putea fi eradicata vreodata in intregime.