0:00

Comercianții de mărțișoare nu au mari speranțe în vânzări record. Deși se găsesc mărțișoare și cadouri de sezon pentru toate buzunarele, printre tarabele cu mii de simboluri ale primăvăverii, cumpărătorii nu se înghesuie. Unii comercianți speră în vânzări mai bune pe ultima sută de metri.

”Foarte greu, cu toate că noi am expus marfa încă de miercuri, de când avem autorizația. Preconizăm că anul acesta va fi mai rău decât anul trecut. Am încercat să schimbăm puțin orientarea, chiar și marfa”, spunea unul dintre comercianții care vând mărțișoare în zona Unic din Piatra Neamț.

”Greu, iar faptul că e destul de frig afară… Așteptăm să crească vânzările în zilele următoare. Să știți că nu se merită, mai ales că anul acesta nu au crescut prețurile la mărțișoare. Le vindem la fel ca anul trecut”, spunea un alt vânzător din zona Petrodava. Cumpărătorii, vreo doi la număr, zgribuliți de frig spun că mai este timp pentru achiziționat mărțișoare și nu se înghesuie ca în alți ani.

”Sunt frumoase și după posibilitatea fiecăruia. Sunt de toate felurile și mărimile, bani să ai. Florile mi se par mai scumpe față de alți ani, dar mărțișoarele sunt rezonabile ca preț”, declara un cumpărător. Anul acesta mărțișoarele sunt din abundență, de toate felurile, mărimile, iar prețurile diferă de la o zonă la alta sau de la un ambalaj la altul. Un mărțișor clasic, din plastic, pornește de la 0,50 de bani și ajunge până la 1,5 lei. Mărțișoarele lucrate manual, fie că sunt din plastic sau din flori uscate pornesc de la 3,5 lei și ajung până la 5 lei, în funcție de zona în care sunt vândute. Broșele metalice sau medalioanele vândute pe post de mărțișor, în funcție de ambalaj, care anul acesta atrage ochiul cumpărătorului cu cutiuțe roșii de catifea sau cutiuțe de carton în formă de fluture, deja cresc prețul: între 10 și 15 lei. Tot pe post de mărțișor, comercianții au scos anul acesta la vânzare, pe lângă clasicele brățări din ață albă și roșie și brățări din mărgele sau chiar coliere. Acestea ajung să coste la tarabă între 10 și 20 de lei, în funcție de mărime și între 20 și 25 de lei dacă sunt comercializate în magazine în cadrul târgurilor de profil.

Taxa de autorizare a costat, pentru fiecare comerciant, 20 de lei, la această sumă adăugându-se 14,62 de lei pe zi, pe metrul pătrat sau 11,70 de lei pe zi pe metrul pătrat în funcție de zona unde comercianții aleg să vândă mărțișoarele. Primăria Piatra Neamț a autorizat vânzătorii de simboluri ale primăverii să-și expună marfa spre vânzare în Piața Centrală, la Forum Center Mall, în zona Muzeului de Istorie, pe bulevardul Traian, zona Complex Pietricica, în fața magazinului Unic – aceastea fiind considerate zone de tip A. Restul zonelor din oraș unde se pot vinde mărțișoare sunt de tip B: piețele Dărmănești, Mărăței și Bistriței, str. Aleea Ulmilor, Orion, bd. Traian – zona Spitalul Județean, complex Pietricica. Comercianții autorizați pentru vânzarea mărțișoarelor vor avea voie să își desfășoare activitatea în perioada 25 februarie – 10 martie. Potrivit legii, comercianții care vând mărțișoare în alte locuri decât cele autorizate, riscă amenzi între 1.000 și 1.500 de lei. (I. CĂLIN)

Articolul precedentSimulare cu scaun la cap
Articolul următorDeputatul Constantin Moisii îşi încetează activitatea în Grupul Parlamentar PP-DD