isu neamt siglaÎncepând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență s-a raliat inițiativei derulate la nivel european, stabilind ca în fiecare zi de marți 13, să fie organizată “Ziua Informării Preventive”.

Desfășurate sub sloganul “Preveniți ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activitățile derulate în această zi urmăresc conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care sunt expuși prin nerespectarea măsurilor de prevenire a diferitelor situații de urgență și familiarizarea acestora cu regulile de comportare menite a le proteja viața și bunurile.

Semnificației zilei de 13 octombrie 2015: Ziua internațională de reducere a riscului dezastrelor

Pe parcursul ultimilor patru ani campania Step up dezvoltată de UNISDR s-a concentrat pe includerea unor comunități mari în activitatea de management a riscului dezastrelor, comunități care dețin o cantitate foarte mare de informații despre vulnerabilitatea și expunerea la dezastre, din perspectiva proprie: Copiii (2011), Femeile și fetele (2012), Persoanele cu dizabilități (2013) și Persoanele în vârstă (2014). Toate aceste grupuri au o experiență comună și o înțelepciune care poate consolida pregătirea și răspunsul în fața dezastrelor pentru societate în ansamblul său. Ziua Internațională din acest an încheie această serie cu o privire către cunoștințele deținute de întreaga comunitate care este amenințată de dezastre și care trebuie să implementeze cunoștințele pe care le are referitor la tradiția și experiența în domeniul prevenirii dezastrelor.

Storytelling

Când Oceanul Indian a lovit în decembrie 2004, aproximativ 250.000 de oameni au fost uciși de-a lungul coastelor Asiei și Africii. În Insula Simeulue, o mică insulă aflată la doar 40 de km față de epicentrul cutremurului, aproape toată populația a supraviețuit datorită cunoștințelor transmise din generație în generație. Insula Simeulue situată pe coasta de vest a Indoneziei are o populație de 83.000 de locuitori care își câștigă existența din pescuit și agricultură. Ziua de 26 decembrie 2004 arăta ca oricare alta în Simeulue. Un grup de copii se aflau pe țărmul mării și jucau fotbal când un puternic cutremur a lovit insula. Primul lucru la care s-au uitat a fost felul în care se manifestă oceanul. Când au văzut că a apărut refluxul au știut că trebuie să alerge pe dealuri. De unde au știut acest lucru? De la strămoșii lor. Astfel, în 1907 un puternic tsunami a lovit insula iar învățătura străbunicilor a fost următoarea: când are loc un cutremur priviți oceanul, dacă este la reflux adăpostiți-vă pentru că va urma un tsunami. Toată insula s-a refugiat pe dealuri și în 2004 au fost înregistrați doar 7 morți, față 100.000 înregistrați în regiunea vecină, Aceh. Povestea Insulei Simeulue demonstrează puterea informației, a cunoștințelor, în reducerea impactului dezastrelor.

Revenind la județul Neamț, mesajul transmis de instituția noastră este următorul:

Anual în județul Neamț mor 6 oameni în incendii, de regulă oameni în vârstă sau copii. Echipați-vă locuința cu detectoare autonome de fum;

Anual în județul Neamț mor 6 oameni înecați. Respectați regulile referitoare la scăldat;

isu cutremurLa cutremurul din 1977 Toma Caragiu a decedat pe fondul nerespectării unor reguli de comportare după producerea cutremurului. Studiați campania de informare preventivă a IGSU, Nu tremur la cutremur!

Pentru a marca cele două evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț va organiza un exercițiu de alarmare publică la nivelul județului Neamț, având în vedere următoarea situație ipotetică: În data de 13.10.2015 ora 09.45, în zona VRANCEI s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de 20 secunde, care s-a manifestat în zona de NE a Moldovei cu intensități de 6,8 – 7,2 pe scara MSK. În județul Neamț, efectele cutremurului au produs avarierea unor clădiri, a rețelelor electrice, de gaze naturale și de telefonie.

În data de 13.10.2015 la ora 09.45 la nivelul județului Neamț se va introduce semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele (durata totală de 2 minute). Semnalul va fi emis de sirenele electrice și electronice aflate în proprietatea autorităților publice locale și a operatorilor economici sursă de risc. La ora 10.00 se va introduce semnalul ÎNCETAREA ALARMEI care se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

Articolul precedentCopacii n-au rezistat la greutatea zăpezii
Articolul următorNemţean mort în accident în Italia! Alte 7 persoane au fost rănite!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.