0:00

Margarină şi bere vechi de 3 luni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* aveţi grijă la termenele de valabilitate ale produselor!

În perioada 4-8 noiembrie, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Neamţ au participat la 19 acţiuni de control în marile reţele de magazine şi supermarketuri din judeţ. Inspectorii au vrut să vadă dacă există la comercializare produse alterate. Trei dintre operatorii economici verificaţi vindeau astfel de alimente. Este vorba despre un lot de macrou afumat Bonito cu o consistenţă moale, lipicioasă, miros de alterat, ficat de curcan congelat – provenienţă Brazilia, cu urme de decongelare, recongelare şi ambalaj deteriorat, cu înscrisuri ilizibile şi macrou congelat – decongelat, recongelat şi cu miros de alterat. În ce priveşte alimentele cu termen de valabilitate expirat şi aici au fost găsite nereguli. 7 dintre firmele care comercializează produse destinate consumului uman vindeau  mici congelaţi, vechi de două săptămâni şi făină de grâu cu termen depăşit de 3 zile. Depăşiri ale garanţiei au fost notate de inspectorii OPC şi la loturi de ciocolată Poiana, vechi de o lună şi prăjituri Madlene expirate de 60 de zile. Lista neregulilor continuă cu cremino cu unt şi băutură răcoritoare Giusto cu termen de garanţie depăşit de 5, respectiv 15 zile; dar şi fasole păstăi congelate vechi de 65 zile. Totodată, în comunicatul remis de OPC Neamţ se mai arată că la vânzare au fost descoperite şi :

– produse din carne (şuncă pizza, salam demisec, salam porc extra, salam uscat, salam de casă, salam rustic, pastramă porc, cârnaţi , guşă afumată , costiţă porc afumată), carne congelată (carne preparată, piept de pui, hamburger de vită), bere Bucegi şi Harghita cu termen de garanţie depăşit de 13 zile -90zile;

– iaurt Big Panda şi iaurt Napolact  cu data limită de consum depaşită de 2 şi 5 zile;

– hering marinat Bonito, grăsime vegetală tartrinabilă Delma şi Hohland cu termen de garanţie depăşit de 3 -90 zile.

Produse alimentare etichetate fals

Inspectorii care veghează la protecţia consumatorilor în judeţ au găsit şi produse alimentare cu abateri de etichetare. 13 operatori economici au avut astfel de probleme:

– cremă vegetală cu zahăr / 1l, la care pe o mare parte din  suprafaţa ambalajului sunt ilustrate diverse fructe, iar în lista ingredientelor şi denumirea produsului acestea nu sunt menţionate.

– burtă vită congelată Gastromania, origine Italia, ambalată în pungi a circa 1,5Kg (cu data ambalării 04.12.2013 şi expiră 05.12.2014)  prezenta un strat gros de gheaţă la suprafaţa produsului, distribuit neuniform, deşi produsul nu este declarat cu glazură de gheaţă.

– sortimente de salată icre (herig, crap, cu ceapă) ambalate în caserole, au aplicată pe caserolă eticheta supermarketului, cu data ambalării şi data expirării (ex. ambalat 06.11.2013, expiră 13.11.2013), din care rezultă termenul de valabilitate de 7 zile, iar valabilitatea înscrisă pe eticheta de raft este de 24h.

– băutură cu lapte şi gust de vinariţă Halloween/sticle a 250ml, declarată pe eticheta de raft iaurt de băut.

– produse zaharoase (diverse sortimente de patiserie şi de bomboane) preambalate în unitate,  au aplicată eticheta de supermarket, pe care nu sunt înscrise decât denumirea produsului şi cantitatea netă.- ficat de curcan congelat –provenienţă Brazilia, cu data expirării ilizibilă;

– produsul alimentar Akadia, din lapte degresat şi grăsimi vegetale în saramură, comercializat în vrac, are înscrisă pe eticheta de prezentare denumirea improprie de brânză Feta, iar toate sortimentele de brânză  comercializate în vrac nu au afişate data limită de consum şi procentul de grăsime.

– produse din carne (costiţă afumată, pulpe pasăre afumate) care nu prezintă pe etichetă principalele elemente de identificare şi caracterizare.

– carne de pasăre congelată, ambalată în baxuri a 10kg, de provenienţă Anglia, cu informaţii pe ambalaj fără traducere în limba română.

Prețuri neafișate și promoții expirate

În același comunicat remis de OPC Neamț se arată că în județ patronii încă mai încalcă prevederile legale privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.Concret, nu este afișat prețul. 10 operatori economici au fost găsiți într-o astfel de situație .

În ce priveşte legalitatea şi corectitudinea modului de derulare a campaniilor publicitare/promoţionale, la 4 operatori economici s-au constatat abateri în derularea campaniilor promoţionale de comercializare a unor produse alimentare :

– sortimente de bere Golden Brau fără alcool şi Staropramen –doze a 500ml au înscrise pe ambalaj informaţii referitoare la campanii promoţionale, dar perioada promoţiei era expirată (Golden Brau, cu  perioada promoţiei 15.8-30.9.2013 şi Staropramen cu  perioada promoţiei 5 aug -29 sept 2013).

– produsul pui grill refrigerat, comercializat cu menţiunea “Promoţie”, fără a fi înscrisă perioada promoţiei sau în limita stocului disponibil.

– abateri de publicitate a produselor alimentare s-au constatat la un singur operator economic – în pliantele valabile pentru perioada 7-13 noiembrie 2013, în dreptul produsului ceai de muşeţel BELIN, de provenienţă Polonia, s-a tipărit steguleţul tricolor, semn că produsul este specific românesc.

“Ca urmare a abaterilor constatate, s-au oprit definitiv de la comercializare 134 de kilograme de produse alimentare în valoare de 1.685 lei şi s-au sistat temporar de la vânzare alte 374 kilograme de produse alimentare în valoare de 3.432 lei.  Pentru neregulile găsite, inspectorii au aplicat 16  amenzi contravenţionale în valoare totală de 43.000 lei şi 9 avertismente”, a declarat Vlad Ciurea, şeful OPC Neamț.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentGrevă suspendată în Sănătate
Articolul următorSecrete la Inspectoratul Școlar

1 COMENTARIU

  1. Si numele agentilor economici care au pus la vanzare marfa sunt….?

    Oh stim numele producatorilor ,care nu a nici o vina , mai putin al responsabililor!

Comentariile sunt închise.