ciini orion

20 de câini maidanezi au scăpat din padocurile de la Vânători și umblă liberi pe străzi, cu hingherii pe urmele lor. Patrupedele n-au evadat singure, ci au fost ajutate de câțiva copii. Marți s-a întâmplat toată tevatura. Câțiva puradei au trecut înot canalul Bistriței, au ajuns la adăpostul de câini și au tăiat lacătele și nițel din porți, eliberând astfel maidanezii. Un privitor a alertat poliția locală, care a reușit să identifice ”eliberatorii” și să-i mustre în fața părinților. Nu se știe încă dacă puradeii au făcut asta din joacă sau pentru că ar fi avut vreun interes material la adăpostul respectiv, de genul fier, plasă de sârmă sau altele asemenea. Este cert însă că părinții le-au luat apărarea, pe principiul ”sunt copii, dom’le, ce vreți să le facem acum?!”.

Între timp, echipa de ecarisaj a societății Salubritas bate străzile ca să recupereze patrupedele fugite. Potrivit directoarei Tatiana Ciucanu, n-ar fi vorba de foarte multe, numai vreo 20, pentru că ”sunt dintre ei care n-au fost interesați că li s-au deschis porțile înainte”. ”Mulți dintre ei nu au gustul libertății, se simt bine la adăpost, așa că n-au fugit, chiar dacă li s-au deschis porțile”, a spus Tatiana Ciucanu.

În cele două adăposturi pe care municipalitatea le are pe malul Bistriței, în anexa Vânători, sunt, în prezent, cam 160 de câini fără stăpân. Și fără nicio speranță de viitor, pentru că, în ciuda opoziției vehemente la intrarea în vigoare a legii care permite euthanasierea maidanezilor, niciun iubitor de animale nu s-a dus anul acesta să adopte vreun câine fără pedigree. Tot în aceste prime 6 luni ale anului, au fost euthanasiați 360 de câini vagabonzi, nerevendicați de nimeni în termenul de 14 zile prevăzut de lege.

Numărul total al maidanezilor care-și fac veacul prin Piatra Neamț se apropie de 2.000, în ciuda capturilor și sterilizărilor pe care Salubritas le raportează lunar. Oficialii primăriei spun că unul din motive îl constituie și importurile de maidanezi. Deși există destui martori oculari care au asistat la sosiri de dube din care se revarsă câini de toate felurile și de toate vârstele, nu s-a concretizat nimic într-un dosar sau cercetare. Un astfel de incident recent a fost raportat la poliția locală de curând, în lunca Bistriței, când au fost ”deversați” vreo 50 de câini dintr-o mașină fără plăcuțe de înmatriculare. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentRestanțierii au abandonat BAC-ul
Articolul următorBucuriile verii: Amenzi rutiere mai mari de la 1 iulie