lei 03În “Monitorul Oficial” a fost publicată, la jumătatea săptămânii, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind amnistia fiscală. Aceasta se adresează tuturor contribuabililor “persoane fizice sau persoane juridice“ ce înregistrează impozite neplătite la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2015. Consiliile locale pot adopta măsuri similare pentru impozitele datorate la bugetul local. Contribuabilii restanţieri pot beneficia de anularea penalizărilor de întârziere şi a unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere dacă achită impozitele scadente până la data de 31 martie 2016. Actul normativ poate fi consultat AICI.

Câteva lucruri importante despre această ordonanţă.

Cererea de anulare poate fi depusă până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii. Depunerea ulterioară acestui termen este considerată tardivă iar contribuabilul nu poate beneficia de aceste facilităţi.

Un contribuabil poate beneficia de amnistie dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • toate debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting până la data de 31 martie 2016; diferenţa de dobândă de întârziere în cotă de 45,8% se stinge până la data de 30 iunie 2016;
  • toate impozitele şi taxele cu scadenţă în perioada 1 octombrie 2015 – 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza făcându-se inclusiv la data depunerii cererii;
  • contribuabilul are depuse la organul fiscal toate declaraţiile fiscale;
  • contribuabilul depune cererea de anulare a acestor accesorii până la data de 30 iunie 2016.

Contribuabilii ce beneficiază de eşalonare la plată la data de 30 septembrie 2015 în condiţiile OUG nr. 29/2011 pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere şi a cotei de 54,2% din dobânzi dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul act normativ, respectiv condiţiile corelative de eşalonare a obligaţiilor. Aceşti contribuabili pot beneficia în continuare de menţinerea eşalonării.

Consiliile locale pot adopta astfel de proceduri de amnistie fiscală. Adoptarea procedurii este la latitudinea acestora. În cazul în care consiliul local decide aplicarea unei amnistii fiscale, se anulează o cota de 73,3% din majorările de întârziere datorate pentru neplata la scadenţă a impozitelor pentru bugetul local.

Contribuabilii supusi inspecţiei fiscale desfăşurate după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, ocazie cu care se constată diferenţe faţă de declaraţiile depuse deja de aceştia, beneficiază de o măsură de ajutor. În acest sens, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, aceştia pot depune declaraţii rectificative.

Prin obligaţii restante la data de 30 septembrie 2015 se înţelege:

  • obligaţii de plată scadente până la data de 30 septembrie 2015;
  • diferenţe ale debitelor principale şi accesorii stabilite în urma inspecţiei fiscale, comunicate până la data de 30 septembrie 2015;
  •  orice alte obligaţii identificate prin titluri executorii emise potrivit legii, aflate în evidenţa organului fiscal la data de 30 septembrie 2015. (ZCH NEWS)
Articolul precedentProiect pentru dotarea ISU “Petrodava” Neamţ la final
Articolul următorVasile Muraru şi Valentina Fătu, spectacol la Bicaz
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.