0:00

Mara Calista, deputat PNL: „Voi insista pentru necesitatea demarării campaniei de vaccinare gratuită anti – HPV și pentru băieți”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSă ne protejăm copiii! Voi insista pentru necesitatea demarării, în cel mai scurt timp, a campaniei de vaccinare gratuită anti – HPV și pentru băieți! Pentru că este vitală pentru sănătatea lor!

Un studiu recent publicat de The Lancet Global Health prezintă o serie de date care trebuie să ne dea fiori: Aproape 1 din 3 bărbaţi cu vârsta de peste 15 ani este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman (HPV) genital, iar 1 din 5 este infectat cu unul sau mai multe tipuri de HPV cu risc ridicat sau oncogen (cancerigen)!

Am estimat prevalența globală cumulată a infecției genitale cu HPV în rândul bărbaților la 31% (95% CI 27–35) pentru orice HPV și 21% (18–24) pentru HR-HPV pe baza datelor din 65 de studii, efectuate între 1 ianuarie 1995 și 1 iunie 2022. HPV-16 a fost tipul dominant de HPV (5%, 95% CI 4-7), urmat de HPV-6 (4%, 3-5). Analiza specifică vârstei a arătat o prevalență ridicată a HPV la bărbații adulți tineri, care a rămas ridicată pe tot parcursul vârstei adulte. Aceste estimări sunt în concordanță cu ipoteza că bărbații activi sexual, indiferent de vârstă, sunt expuși riscului de morbiditate legată de HPV și sunt un rezervor al infecției cu HPV transmisibilă sexual. La nivel global, la bărbați, ca și la femei, cel mai frecvent tip de HPV oncogen și care poate fi prevenit este HPV-16.

Vaccinarea împotriva HPV la femeile tinere și, din ce în ce mai mult, la bărbații tineri, începe să aibă un efect benefic asupra reducerii prevalenței genotipurilor specifice vizate de diferitele vaccinuri HPV și asupra bolilor legate de HPV la bărbați și femei. Până în 2022, în 45 de țări de oferea băieților vaccin împotriva HPV92, 93. Și, ca un rezultat al sinergiei efectelor protectoare ale vaccinării băieților și fetelor, studiile de modelare matematică sugerează că tipurile de HPV vizate de diferitele vaccinuri HPV ar putea fi eliminate din circulație prin vaccinare neutră din punct de vedere al sexului.

Prevalența HPV la bărbați a atins vârful în grupul cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani și a rămas ridicată până la cel puțin 50 de ani. Prevalența în grupul cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani a fost, totodată, mare, sugerând că bărbații tineri sunt infectați rapid după prima activitate sexuală”.

Sper că părinții vor vaccina tinerii anti – HPV, pentru că avem nevoie de o societate sănătoasă, iar statul trebuie să susțină asta.

De ce este foarte important acest vaccin? Pentru că, din păcate, de exemplu, infecția cu HPV este principala cauză de apariție a cancerului de col uterin. În România, în fiecare an, se înregistrează 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin și 1.909 decese cauzate de această boală. Mai mult chiar, țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin – rată mortalității este de 4 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Da, este nevoie de acest vaccin!

Studiul integral și statistici cu privire la incidența HPV îl puteți vedea aici.

Mara Calista, deputat PNL

Articolul precedentBilanțul oficial al furtunilor din Neamț: 21 de case afectate, drumuri și pâraie colmatate, pagube de 11 milioane de lei
Articolul următorArestat după ce a provocat un accident cu patru victime
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.