Guvernul condus de PNL a adoptat o nouă ordonanță de urgență care vizează facturile la energie ale consumatorilor casnici și non-casnici (IMM-uri și instituții publice), crescând măsurile de protecție a cetățenilor, firmelor și instituțiilor publice importante (școli, grădinițe, spitale, săli de cultură etc).
• Măsurile adoptate intră în vigoare la data de 1 februarie și se aplică pentru lunile februarie și martie!
• Potrivit noilor reguli, pentru consumatorii casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru firme, școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice. Practic, este pachetul de soluții propus de PNL și acceptat de Coaliție.
Drept urmare, de la 1 februarie și până la 31 martie, consumatorii casnici vor beneficia de protecție sporită:
- la curentul electric, plafonul scade de la 1 leu la 0,8 lei pe kilowatt.
- limita consumului de curent electric crește de la 300 kilowați/lună la 500 de kilowați/lună. Prin urmare, compensarea va avea o valoare de 0,291 lei/kilowatt, adică un consumator va plăti 0,68 lei/kilowatt. Asta înseamnă că nu se plătește mai mult de 0,80 lei/kilowatt indiferent cât consumi și dacă te încadrezi în limita de consum, nu plătești mai mult de 0,68 lei/kilowatt.
- la gazele naturale, plafonul scade de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum crește de la 200 mc/lună la 300 mc/lună.
o la gaze, valoarea compensației pentru clienții casnici crește de la 33% la 40%, fiind un preț de 0,221 lei/kilowatt. Asta înseamnă că nu se plătește mai mult de 0,31 lei/kilowatt, indiferent de consum și dacă ne încadrăm în limita de consum, nu plătim mai mult de 0,22 lei/kilowatt.
• Pentru clienții non-casnici – IMM-uri, industria alimentară și instituțiile publice (școli, grădinițe, spitale, săli de cultură etc) se plafonează prețurile la curent electric la 1 leu/kilowatt și la gaze 0,37 lei/kilowatt.
Mara Calista, deputat PNL