blg6 05

Scara C a blocului G6 de pe bd. Decebal ar fi rămas una ca multe altele din Piatra Neamț dacă n-ar fi existat renumita reabilitare termică, plus bonusul mansardării. Programul, început prin 2005 inclusiv la Piatra Neamț, a fost unul plin de intenții bune: blocuri reabilitate cu banii puși în trei – guvern, primărie, locatari. Unii dintre ”beneficiarii finali” sunt recunoscători și azi. Alții pun ligheanul pe dulap la fiecare ploaie și șterg cu cârpa apa care curge-n prize. Așa se întâmplă la blocul G6, la scara C. Se fac acuși 8 ani de când au început lucrările de reabilitare și mansardare și vreo 6 de când stau fără acoperiș deasupra capului. Lucrările s-au sistat definitiv, la început din dorința lor instituită prin executor judecătoresc, apoi din lipsa fondurilor necesare pentru continuarea lucrării, apoi din motive de insolvență ale firmei de construcții. Acum, la momentul iulie 2014, nici nu mai contează motivul, realitatea e una dureros de mucegăită pentru orice locuitor al Perlei moldave și turistice pe deasupra.

blg6 04

Realitatea este că…

blocul e neacoperit. Deasupra au rămas bârnele puse pentru a susține ceea ce trebuia să fie acoperișul nou și, pe ici, pe colo, se văd urmele foliei pe care constructorul a pus-o în 2008 ca să conserve șantierul până la noi ordine. Care n-au mai venit. Folia a rezistat destoinic până acum 2 ani, când locatarii de la etajul 4 au constatat că le plouă în casă. De fiecare dată când ploua afară. La dezghețul de primăvară, era mai rău. Orice tentativă de a cârpi zonele mai expuse s-a predat în fața intemperiilor. Oamenii s-au reorientat și-au vrut să-și izoleze casele pe dinăuntru. N-a ieșit nici așa. Apa are marele talent de a-și croi drum, indiferent că întâlnește planșeu din 1980 sau polistiren din 2005. Într-un final, s-au săturat să zugrăvească an de an, să scrijelească periodic mucegaiul de pe pereți și geamurile termopan, să bage bani în mobilă nouă sau medicamente contra astmului. Au acoperit cu folie mobila, au pus prosoape în locurile cu bălți și ziare pe hol, țin mopul aproape și toate geamurile deschise, să fie curent. Și se plâng. Și vor să-i ajute cineva. Poate chiar primăria, de ce nu?

blg6 08

Locatarii spun…

…că reabilitarea termică s-a făcut ”de mămăligă”, că s-au anvelopat pereții exteriori ”dar nu s-a pus nimic deasupra și intră apa între perete, polistiren și zugrăveală”, că deasupra blocului e cea mai mare nenorocire, iar ”acoperișul e un pericol”, fiindcă ”e descoperit, folia care era pusă s-a distrus de 2 ani deja, bârnele și căpriorii nu mai sunt buni de nimic acum, după ce i-a putrezit ploaia atâția ani”, că le ”cade acoperișul în casă” și, în esență, ”să se facă ceva odată, că nu mai putem sta așa”. Aceste cuvinte sunt rostite, cu mici inflexiuni de voce, de toți locatarii etajului 4, în timp ce arată urmele dezastrului din fiecare încăpere. Pe casa scării sunt și locatarii de la 3, că e un an de când apa a coborât un etaj. Nici pereții scării nu se simt mai bine. Dacă plouă pe cod portocaliu, deja simte ud și dl. Morariu, de la parter, nu doar doamna Luță, de la 4.

blg6 07

Administratorul asociației spune…

…că locatarii de la C au exact ce și-au dorit. Asta pentru că n-au fost de acord la început cu mansardarea, au dat în judecată asociația, primăria și firma de construcții și, în 2009, au venit cu ordonanță președințială și executor ca să sisteze acoperirea scării. Tabla era jos. ”Vreo 4 din ei au inițiat o dezinformare, că nu e bine cu mansardă, mulți dintre locatari au fost de acord cu ei, iar acum le pare rău. Noi am făcut o adunare generală extraordinară în 2007, au venit 41 de oameni – niciodată n-au fost așa mulți – am obținut acordul a peste 60% din ei, am luat declarații că sunt de acord cu reabilitarea și mansardarea, ne-am dus la primărie cu toate actele în regulă, conform legii. Eram printre primii care au intrat în programul ăsta. În martie 2008, am făcut o adunare ordinară, în care li s-a explicat tot ce înseamnă, a fost și constructorul, și de la primărie. Nimeni n-a fost împotrivă! În mai-iunie, s-au dus și-au dat în judecată asociația. Am avut diferite termene, ne-am plimbat de la Neamț la Bacău și la Înalta Curte, acum nu mai știu pe unde suntem cu procesul. Din 2011 nu mai știu nimic. Știu în schimb că, în 2009, când trebuia pusă tabla pe acoperiș, o adusese constructorul, era jos, ei au venit cu executorul și-au sistat lucrările. Eu vă zic așa: din 2009, constructorul nu mai are voie să facă nimic aici, nici să miște un pai fără o hotărâre judecătorească! Pentru că a rămas valabilă executarea, n-a fost anulată”, declară Dumitru Panchea.

Președintele asociației nr. 75 spune…

…că orice șansă ar mai fi fost, acum nu mai există. Presupunând că se ajunge la ce-și doresc locatarii – să șteargă cu buretele necazurile și primăria să continue lucrările -, nu se mai poate, că nu sunt bani. ”Ne-a chemat dna. viceprimar la primărie mai prin primăvară, ne-a spus că ar fi niște fonduri pentru investiții și ar putea să continue lucrările la noi, dacă toți locatarii dau declarație că sunt de acord cu asta. Dar apoi nu ne-a mai sunat nimeni. Ce concluzie să trag? Că nu sunt bani”, a declarat Dumitru Aruxandei.

Se poate consemna în dreptul președintelui de asociație măcar o pasivitate, dacă nu chiar indolență, că primăria nu e instituția care să te roage să vină să-ți facă. Asta e ce-i reproșează oamenii – că nu s-a implicat -, dar o vor rezolva ei între ei, mai târziu. Acum urgența e cu acoperișul și cu toamna care va să vie. Ar fi de acord cu orice, numai să se facă ceva, să nu le mai plouă-n casă.

Singura soluție…

…ar fi să facă primăria. Pentru că locatarii, dacă vor să facă pe cont propriu, au nevoie de proiect, autorizație de construire și alte hârtii care costă. Niciunul nu mai e dispus să dea o para chioară, după ce a băgat bani în zugrăveli anuale. Pornind de la ce le-a transmis președintele asociației – că primăria nu are bani – tună și fulgeră la adresa primăriei și la adresa lor înșiși, că s-au lăsat păcăliți acum câțiva ani de unii dintre vecini. E clar că regretă acțiunea în instanță. Dincolo de mintea românului cea de pe urmă, intervine Primăria Piatra Neamț. Care spune, prin vocea viceprimarului Aurelia Simionică: ”Noi nu putem interveni, pentru că blocul este unul de proprietari. I-am spus dlui. președinte de asociație că, în cazul în care aduce la primărie acceptul TUTUROR locatarilor din bloc, noi începem IMEDIAT lucrările. Altfel nu putem aloca bani, nici din altă parte. E singura soluție rapidă și viabilă. Dar eu știu că acolo este un cetățean care se opune și, cât timp el se opune și există o decizie a instanței de sistare a lucrărilor, nu se poate face nimic”.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentRevoltă la Petricani / Primarul cu intenţiile bune, sătenii cu supărările
Articolul următorBibliotecile publice, cenuşăresele satelor nemţene