tg 1 dec 01

Manifestările de duminică, 1 Decembrie, dedicate Zilei Naționale a României s-au derulat la Târgu-Neamț într-un mod grandios, dar în același timp și sobru. Încă de la ora 10, reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului Local, în frunte cu primarul Daniel Harpa, au primit vizita delegației orașului Hotin din Regiunea Cernăuți-Ucraina, delegație din care au făcut parte viceprimarul, un deputat al regiunii și vicepreședintele regiunii Cernăuți, alături de un președinte al unei agenții de turism din aceeași regiune. Scopul vizitei delegației ucrainene a fost pentru a încheia un acord de înfrățire cu orașul Târgu Neamţ, pentru a se crea premisele unor parteneriate economice, culturale și de turism. Alături de administrația locală Târgu-Neamț, la aceste manifestări au ținut să participe și deputatul Ionel Arsene, subprefectul Vlad Angheluță, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, Iftime Petrariu, Mihai Hanganu, reprezentantul Consiliului Județean Neamţ, dar și poetul Daniel Corbu, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La primirea delegației ucrainene au participat și oameni de cultură din oraș, profesori, angajați ai primăriei și alți invitați.

Zi importantă din istoria României

„Avem onoarea și bucuria de a avea lângă noi prietenii noștri și viitorii noștri frați ce fac parte din delegația orașului Hotin, alături de fiul acestei zone, marele poet Daniel Corbu. Le urăm bun venit. Vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră și suntem bucuroși că sunteți alături de noi. După ce vom asculta și oaspeții noștri ne vom deplasa spre Monumentul Eroilor spre a marca această zi importantă din istoria României. După încheierea manifestărilor de la monument ne vom deplasa la un local să luăm masa, iar după aceea în Sala de Conferințe din cadrul localului vom semna acel protocol între orașele noastre”, a declarat primarul Daniel Harpa.

Fular cu tricolor de la poetul Grigore Vieru

„Suntem bucuroși să participăm la această sărbătoare națională a României alături de dv. Din păcate nu a putut veni cu noi și primarul orașului Hotin , dânsul fiind prezent la Consulatul României unde va participa la manifestările dedicate acestei zile. Îmi doresc mult să demarăm acel acord de înfrățire pentru care am venit”, a transmis Nicolas Golovlev, viceprimarul orașului Hotin,

„La Mulți Ani în această zi sfântă. Cu multă bucurie am venit la invitație domnului primar și mă bucur de această înfrățire cu orașul Hotin, localitate amintită și de Mihai Eminescu în poezia Doina. Târgu-Neamț nu este numai  un nod de căi culturale, dovadă că de la Hotin au venit și reprezentanți ai unei firme de turism pentru a încheia parteneriate aici. În cinstea acestei zile vreau să vă dăruiesc acest fular cu tricolorul românesc ce l-am primit la rândul meu de la marele Grigore Vieru”, a transmis și poetul Daniel Corbu.

Manifestări la Monumentul Eroilor

La ora 12, invitații s-au îndreptat spre Monumentul Eroilor participând într-o coloană oficială ce a parcurs centrul orașului, în sunet de fanfară. După slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți condus de protopopul de Târgu-Neamț, Ioan Dogaru, după depunerile de coroane, de către instituțiile locale, județene, pardide politice, asociații de veterani, instituții de învățământ, au urmat discursurile invitaților.

„Dragi români! Ne-am reunit astăzi aici pentru a da cinstea cuvenită unuia din momentele istoriei noastre multiseculare: crearea statului naţional unitar român, prin unirea Ardealului cu patria mamă, la 1 decembrie 1918. Sărbătorim azi 95 de ani de când a prins contur dorinţa de a vedea adunaţi toţi românii în graniţele aceluiaşi stat liber, independent printre naţiunile lumii. Folosesc acest minunat prilej de a adresa felicitările noastre prietenilor noștri din delegația din orașul Hotin și îi asigurăm de toată ospitalitatea noastră, de căldura noastră sufletească, de buna noastră credință , sperând ca această legătură dintre cele două orașe înfrățite să dăinuie peste veacuri”, a transmis primarul Harpa.

Delegația ucraineană, invitații și reprezentanți ai instituțiilor locale și județene s-au deplasat la Motel Doina unde s-a servit masa, după care în sala de Conferințe a aceluiași local s-a semnat acordul de înfrățire dintre orașul Târgu-Neamț și orașul Hotin. (C.T. STURZU)

tg 1 dec 02