pietricica turism

Complexul Muzeal Judeţean (CMJ) Neamţ organizează, marţi, 9 mai, de la ora 13:00, o manifestare dedicată marelui om politic Mihail Kogălniceanu, de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani. Evenimentul organizat la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ este dedicat şi aniversării a 140 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României.

Evenimentul va debuta cu un simpozion, în cadrul căruia vor fi susţinute următoarele comunicări:

  • drd. Petronela Mihaela Tudose, Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” – Mihail Kogălniceanu – un destin pentru România;
  • dr. Daniel Pavăl, Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale – Documente din arhivele nemţene referitoare la Independenţă și Mihail Kogălniceanu;
  • prof. Dan Mihăilescu, Complexul Muzeal Județean Neamț – Inaugurarea statuii lui Mihail Kogălniceanu, Piatra Neamț, 1913;
  • prof. Gheorghe Radu, Complexul Muzeal Județean Neamț – Participarea Regimentului 15 Războieni la obținerea Independenței de stat a României.

Va urma vernisajul unei expoziţii, ce reuneşte obiecte de patrimoniu, care au aparţinut acestei mari personalităţi a istoriei noastre naţionale. Demersul muzeografic iniţiat de CMJ Neamţ a primit sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a României, Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi, Parohiei “Buna Vestire” Iaşi, Serviciului Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale, prestigioasele instituţii participând la organizarea expoziţiei prin intermediul unor bunuri de patrimoniu de excepţie.

“Vor fi evidenţiate aspecte semnificative legate de cariera diplomatică a lui Mihail Kogălniceanu, cel dintâi ministru la Paris al României Independente, activitatea sa ca ministru de Externe din perioada desfăşurării Războiului de Independenţă, viaţa personală şi legăturile acestuia cu judeţul Neamţ. Costumul de diplomat şi sigiliul, care i-au aparţinut lui Kogălniceanu, obiecte de cult folosite la oficierea căsătoriei sale cu Ecaterina Jora, la 10 noiembrie 1852, documente din arhivele nemţene cu semnătura sa în original, compun o expoziţie care-şi propune omagierea marelui om de stat”, a precizat muzeograf dr. Mihaela-Cristina Verzea.

“Literator distins, istoric fruntaş, mare orator şi încă şi mai mare om de stat,  a fost una din acele naturi alese ce greu încap câte două alături în un veac, pentru care timpul cât a trăit a fost prea scurt, şi spaţiul în care i-a fost învoit să se mişte prea neîncăpător spre a dezvolta uriaşa putere a concepţiilor, cugetărilor şi năzuinţelor lui… ţinta lui supremă fiind înălţarea neamului” – A.D. Xenopol. (ZCH NEWS)