0:00

Concursul Naţional “Ştefan Procopiu” – ediția 2014

  • participarea a fost una internaţională

La Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ, ediţia a XXIII-a a Concursului Național de Referate şi Comunicări Ştiinţifice – cu participare internaţională – “Ştefan Procopiu” a debutat cu dreptul. La startul competiției s-au aliniat, ieri, elevi, cadre didactice din învățământul preuniversitar, universitar, studenți, masternazi, doctoranzi, din 26 de județe, dar și din străinătate (5 țări). Toți au pornit în această experiență cu gândul de a demonstra că cercetarea în domeniul științific are un viitor.

Manifestare de prestigiu la CN “Gheorghe Cartianu”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 „Mă bucur că, și în acest an, participarea este numeroasă, cu titluri de lucrări, cel puțin, incitante. Nu contează cine câștigă, contează să participăm. Acest concurs este ca o olimpiadă de fizică pentru că are partea lui practică. Pentru că nu trimitem un referat online sau prin e-mail. Practic, elevii destoinici vor prezenta în fața juriului și vor demonstra că sunt cei mai buni, că au făcut lucrări excelente, că de aceea sunt aici, să ne convingă că sunt viitorii cercetători ai României, în domeniile lor. Vă mulțumesc frumos pentru participare și colegilor care și-au dăruit din timp, profesorilor universitari că au venit și în acest an alături de noi. Fără ei, această competiție nu ar avea nivelul cuvenit”, a declarat prof. Mariana Paleu, director al Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț.

Prima zi a concursului a fost împărțită în 3 secțiuni dedicate elevilor de gimnaziu (Științe) și liceu (Fizică și Științe și tehnologii). Emoțiile concursului au fost împărtășite și de prof. Gabriela Banu, inspector general adjunct al IȘJ Neamț, care s-a numărat printre invitații de la ediția din acest an.

Manifestare de prestigiu la CN “Gheorghe Cartianu”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Acest eveniment, datorită dumneavoastră, an de an este mai valoros, prin lucrările pe care le prezentanți, prin ceea ce faceți. Așa cum a spus doamna director, indiferent de cine va fi câștigător, toți suntem câștigători prin faptul că avem ocazia să ne dăm sema că elevii noștri sunt interesați de cercetare, de acele materii, care nu întotdeauna din exterior par atractive. Voi arătați că școala încă mai scoate valori, că școala, cu profesorii, cu cei care participă direct sau indirect, participă la formarea voastră și vă dă acel ceva care vă face să doriți mai mult decât ceeea ce vi se prezintă în clasă. Vă doresc mult succes, să luați ceea ce vă doriți, iar stimaților mei colegi le doresc putere de a merge mai departe, putere ca an de an să aduceți copii care-și doresc să arate că vor mai mult de la școală”, a precizat Gabriela Banu.

În mijlocul participanților s-a aflat și un reprezentant din partea Institutului de Științe ale Educației, care a evidențiat importanța acestui concurs național, devenit tradiție pentru Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.

Manifestare de prestigiu la CN “Gheorghe Cartianu”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Vin de câțiva ani la acest concurs cu plăcere. Țin să vă felicit că participați la acest concurs de fizică, o disciplină pe care o putem numi «regina științelor». Vă felicit că ați optat să participați. Să le mulțumiți profesorilor voștri care vă coordonează cu plăcere și părinților care vă susțin și vă urez să aveți succes în cariera pe care o veți alege pentru că fizica este o disiplină care susține foarte multe științe conexe. Învățând fizică și antrenându-vă în munca de cercetare, cu siguranță veți fi de succes în orice meserie pe care o veți alege. Vă felicit și vă urez succes!”, a spus cercetătorul științific, dr. Carmen Gabriela Bostan.

Manifestare de prestigiu la CN “Gheorghe Cartianu”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Astăzi, de la ora 9.30, va avea loc lansarea numărului 18/2014 al Anuarului Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț. Tot astăzi, vor fi prezentate lucrărilor metodico-științifice ale cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, universitar, studenți, masternazi, doctoranzi, această activitate fiind organizată pe două secțiuni: Secțiunea științifică și Secțiunea metodică. Concursul se va încheia cu vizitarea obiectivelor turistice din Piatra Neamț. (M. TEODOROF)

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, dar Uniunea Europeană nu este răspunzătoare pentru conținutul acestuia.

Articolul precedentA început vacanța de primăvară!
Articolul următorBondrea și minunile ”Sfintei Duminici”