0:00

Rocada antrenorilor Bondrea, principal – Costel Ilie, secund, este catalogată drept una care poate produce un șoc pozitiv la echipa Ceahlăului. Mutarea responsabilității rezultatelor de pe umerii lui Ilie, pe umerii lui Bondrea vine, însă, într-un moment delicat. Vasluiul este în criză financiară, Craiova a intrat în faliment, Dumitru Dragomir este anchetat, iar Pinalti vrea să vândă echipa. E un semn că fotbalul românesc ”zguduit” de controale și arestări, este în declin. În aceste condiții, în care s-a apelat la un nume sonor în ceea ce privește pregătirea echipei, trebuie să ținem cont că Marian Bondrea nu este “Sfânta Duminică”, ce face minuni cu un simplu gest. Este doar un tehnician experimentat, care are la îndemână aceleași ”piese” ca și Costel Ilie, pe care trebuie să le pună cap la cap și care, culmea, mai trebuie să dea și randament maxim, după trei înfrângeri consecutive.

Bondrea și minunile ”Sfintei Duminici”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Poate, Viorel Măstăcăneanu, președintele Consiliului de Administrație al Ceahlăului, avea nevoie de minunile “Sfintei Duminici”, dar, dacă citim cu atenție basmele lui Ion Creangă, nici acestea nu veneau singure. Personajele care aveau nevoie de ajutor, trebuiau, în primul rând să se ajute singure, să creadă în ceva și să lupte. Ori, tocmai moralul jucătorilor este unul ”șifonat”. Jucătorii par blazați și așteaptă finalul reprizelor ca pe o izbăvire a ”suferințelor”, joacă din amintiri și din ce-au acumulat anul trecut, așa încât mutarea de pe banca tehnică pare una făcută la trecerea timpului. S-a vrut un șoc, o schimbare care să readucă Ceahlăul la nivelul unei formații puternice, dar e, în fond, doar o schimbare post pe post.

„Trebuia să facem ceva să oprim decăderea. Am vrut să producem un șoc echipei și am încredere că am luat decizia cea mai bună“, a declarat Viorel Măstăcaneanu, la rocada antrenorilor.

Ionuț Negoiță: ”E un moment de răscruce”

Dinamo pare stăpână pe situație la Piatra Neamț, chiar dacă din lot lipsește francezul Thicot, accidentat. Singura nemulțumire a dinamoviștilor este programarea meciului cu Ceahlăul, cu două zile mai târziu față de meciul Stelei, care evoluează contra echipei de juniori a Vasluiului, vineri 11 aprilie, dar antrenorul Flavius Stoican a reformat echipa în vară cu riscul de a nu câștiga nici campionatul, nici Cupa României, iar acum are un lot tânăr, ambițios și muncitor la dispoziție. Cel care a acceptat planul de reformare, finanțatorul dinamoviștilor, Ionuț Negoiță, cunoscut pentru apropierea sa de Gheorghe Ștefan, primarul de Piatra Neamț, a intrat de curând în ”circuitul” acționarilor din fotbal. Negoiță recunoaște că momentul prin care trece fotbalul românesc este unul delicat.

Bondrea și minunile ”Sfintei Duminici”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“E păcat ce se întâmplă la Vaslui şi la multe cluburi. Fotbalul românesc este într-un impas destul de mare. Ar fi păcat să se retragă echipele, dar e un moment de răscruce în fotbalul românesc. În următorii ani cred că vom reveni pe un trend ascendent. Facem tot ce putem ca lucrurile să meargă. Nu e simplu, mai e mult până lucrurile vor ajunge acolo unde trebuie. Pentru a face performanţă e nevoie de muncă, de investiţii şi de răbdare”, a spus Negoiţă, recunoscut pentru încăpățânarea de a nu mai achiziționa jucători scumpi, străini aduși de impresari dubioși, sau simple nume, recomandate doar de contracte ”grase”.

Prin comparație, acționariatul majoritar al Ceahlăului nu mai pare dispus să investească în tineret, în reformarea lotului, ci, mai degrabă, pare dispus să vândă. Luați separat, membrii Consiliului de Administrație ai Ceahlăului n-au alcătuit niciodată o echipă competitivă, iar cel care a practicat fotbalul la un nivel înalt de performanță, la juniorii republicani, e numai unul: Cristi Coroamă. În rest, sunt oameni care provin din lumea afacerilor, dispuși să sacrifice spectacolul de dragul tranzacțiilor reușite, fază pe care Dinamo a depășit-o demult.

Bondrea și minunile ”Sfintei Duminici”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vaidas Slavikas trebuie să se opereze

Fundașul stânga Vaidas Slavickas a primit un verdict total nedorit din partea medicilor dupa accidentarea suferită în timpul partidei pierdute de nemțeni la Chiajna, cu scorul de 2-0. Lituanianul a efectuat un control medical amănunțit, iar doctorii au anunțat că fundașul stânga nu mai poate juca în acest sezon. Slavickas a suferit o întindere foarte serioasa a ligamentelor, în repriza a doua a meciului de la Chiajna, când a fost înlocuit, dar se confruntă și cu alte probleme la genunchi, fiind necesară o intervenție chirurgicală. Sfatul lui Victor Asamoah este ca operația să se efectueze repede, în opinia sa nefiind deloc utilă o pauză de 6 săptămâni urmată de operația în sine. Accidentarea vine cum nu se poate mai rău, exact atunci când fundașul se integrase bine în jocul Ceahlăului până acum. Încă din perioada de pregătire a fost titular pe postul de fundas stânga și are la activ chiar și un assist în meciul cu U Cluj (încheiat cu scorul de 1-1), la golul marcat de Constantinescu. Slavikas este un fundaș ce face foarte bine și faza de atac, urcările lui pe banda stângă fiind de multe ori benefice pentru echipă.

Ceahlăul va juca cu o defensivă nouă

Cânu și Dumitraș nu vor juca în defensivă, fiind supendați după cartonașele roșii încasate la Chiajna. Nici Andrei Marc nu poate face parte din lot, din cazua cartonașelor galbene încasate, astfel că apărarea va apărea la meciul cu Dinamo într-o formulă inedită, cu care Ceahlăul n-a mai apărut până acum. Pietrenii s-au bazat, în mare, pe aceeași formulă din care nu prea au lipsit Cânu și Marc, plus Dumitraș, alături de Cazan pe benzi. Între timp, Cazan a fost înlocuit cu Slavikas, dar, în apărare, Ceahlăul a avut de câștigat. Ori, tocmai linia defensivă, întărită cu prestațiile unui portar în formă, este cea care i-a dat liniște lui Miriuță în tur. De acolo pleca pressingul la adversar și majoritatea fazelor ofensive. Ceahlăul construia în tur fază după fază în liniște, plecând cu pase chiar din linia defensivă, fără sară peste diferite etape din construcție. Toate astea au fost rezultatul muncii din vara trecută și nu al minunilor.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentManifestare de prestigiu la CN “Gheorghe Cartianu”
Articolul următorEnergie verde / Surpriza doamnei Antonescu