pietricica turism

Complexul Muzeal Judeţean (CMJ) Neamţ organizează, pe 1 martie, o serie întreagă de manifestări dedicate împlinirii a 180 de ani de la naşterea lui Ion Creangă.

Activitățile de la 1 martie vor fi precedate de un atelier creativ, organizat pe data de 28 februarie, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, intitulat “Mărțișoare pentru Creangă”. În cadrul acestuia, elevii de la Clubul Copiilor din Târgu Neamț vor confecționa simboluri ale primăverii, inspirate de copilărie și scrierile lui Ion Creangă.

Miercuri, 1 martie, la Humulești, se vor reuni 180 de copii, care, simbolic, vor reprezenta anii trecuți de la nașterea lui Ion Creangă. Unul dintre momentele manifestării este intitulat “Cuvinte și expresii din scrierile lui Creangă”, prin care se propune ca fiecare elev să rostească un succinct pasaj din opera scriitorului. Copii vor prezenta și un scurt program artistic, alcătuit din cântece și monologuri. Un moment aparte va fi reprezentat de înmânarea unor distincții câtorva dintre colaboratorii foarte apropiați ai CMJ Neamț.

“Un astfel de moment, atât de important, trebuie celebrat ca atare și tocmai din acest motiv, cunoscând faptul că și la Iași se organizează manifestări similare, am considerat necesar ca și noi, la Târgu Neamț, să desfășurăm mai multe activități prin care să subliniem, odată-n plus, valoarea lui Creangă și a operei sale. Pentru că Ion Creangă a scris despre copilărie și mai ales pentru copii, ne-am gândit că cel mai potrivit ar fi să ne bazăm pe sprijinul elevilor de la școlile din Târgu Neamț și, împreună cu ei, să îl omagiem pe cel mai cunoscut humuleștean”, a declarat dr. Vasile Diaconu, reprezentant al Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

De asemenea, în baza unui protocol de colaborare încheiat între CMJ Neamț și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, la activitățile omagiale dedicate lui Ion Creangă, Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț va participa cu o serie de documente de arhivă la o expoziție temporară ce va fi organizată la Muzeul Ion Creangă (Bojdeuca) Iași. (ZCH NEWS; FOTO: CMJ Neamţ)