Mamă şi fiica de 7 ani, intoxicate cu monoxid de carbon, salvate în ultima clipă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn această dimineaţă, 4 noiembrie, o femeie de 32 de ani și fiica ei, de 7 ani, au fost salvate, în ultima clipă, dintr-o încăpere în care nu se mai putea respira din cauza monoxidului de carbon, în Viişoara Mică, judeţul Botoşani.

Tragedia a fost evitată după ce un vecin a sunat la 112, pentru că femeia nu mai răspundea nici la telefon, nici la ușă.

Două ambulanțe SAJ Botoşani, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Viișoara și un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani au ajuns imediat la faţa locului.

„Până la sosirea pompierilor, mama femeii, sunată fiind, a venit cu o cheie, a descuiat ușa și a facilitat accesul cadrelor medicale în interior. Cele două erau conștiente, mama fiind căzută lângă ușă. După ce au primit îngrijiri medicale la fața locului, au fost transportate la spital pentru continuarea investigațiilor.

Cel mai probabil, cele două s-au intoxicat cu monoxid de carbon degajat în încăpere din cauza burlanului de evacuare a fumului neinstalat necorespunzător“, a precizat locotenent Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani.

Pompierii avertizează: “Coșurile de fum înfudante, opturate, neinstalate sau neîntreținute corespunzător, sobele cu defecțiuni, centralele termice defecte, aierisirea improprie pentru boiler, folosirea aragazului drept sursă de încălzire pot fi cauza acumulării monoxidului de carbon în locuințe.

Monoxidul de carbon nu are culoare și miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat, însă există câteva simptome care trebuie să ne pună în alertă, atunci când acesta s-a acumulat în încăpere, devenind periculos pentru sănătatea noastră.      

Simptomele intoxicaţiei depind de concentrația monoxidului de carbon şi de durata expunerii și se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap. De aceea, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă“.

Angela Croitoru

Articolul precedentPiatra-Neamț: Testare gratuită pentru femei în proiectul de depistare a cancerului de col uterin
Articolul următorEugen Țapu-Nazare, PNL: „Acord istoric pentru Sistemul energetic. Județul Neamț, printre beneficiari”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.