Nemțenii sunt chemați să răspundă unui chestionar pe probleme de corupție la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț. Scopul declarat al sondajului este de a descoperi dacă oamenii obișnuiți, dar și personalul instituției, știu cât de mare este acest fenomen. Dar și dacă au habar despre metode, despre cum se poate preveni și, mai ales, combate corupția. Prima întrebare este clară și plasează din start corupția la un nivel alarmant pentru toată lumea: „De când considerați că fenomenul corupției a crescut până la un nivel alarmant pentru societate?”. Urmează două întrebări legate de astfel de experiențe pe care le-a avut oricine cu funcționarii CAS Neamț, inclusiv cu cei de la conducerea instituției.

Nu doar cetățenii obișnuiți sunt sondați pe tema corupției, ci și furnizorii de servicii medicale, cărora le este rezervat un răspuns direct la întrebarea: „Din experiența dvs., cele mai des întâlnite „căi neoficiale” de soluționare a problemelor cu funcționarii publici sunt?”. Personalul din cadrul instituției își poate exprima opinia referitoare la cauzele corupției, dintre cele enumerate, și care pornesc de la salarizare necorespunzătoare și până la existența unui sistem netransparent de luare a deciziilor.

Toți cei nemulțumiți de relația cu instituția care gestionează contribuțiile la sănătate și care vor răspunde sondajului sunt asigurați că vor rămâne anonimi. Chestionarul completat poate fi depus personal la sediul CAS Neamț, poate fi trimis prin poștă sau pe mailul instituției. Acest sondaj este doar partea văzută a strategiei anticorupție lansată în anul 2016 de la nivel central. (C.I.)