0:00

Magistraţii protestează, Guvernul crează posturi la instanţe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe fondul protestelor magistraţilor din întreaga ţară, Guvernul României a propus suplimentarea numărului maxim de posturi prevăzut pentru instanțe, „cu 98 de posturi de judecător și cu 66 de posturi de grefier.  Astfel, numărul maxim de posturi prevăzut pentru instanțe va fi de 14.772, față de 14.608, prevăzute anterior”, se precizează într-un comunicat de presă.

Desigur, există o perfectă justificare administrativă („proiectul de hotărâre a guvernului a fost emis ca urmare a intrării în vigoare, la data de 27 mai 2016, a Legii nr. 101/2016, privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor”), dar emiterea deciziei în condiţiile protestelor din justiţie nu lasă loc de dubii în privinţa motivelor reale.

Legea 101/2016 „prevede că, prin hotărâre a guvernului, se suplimentează numărul de posturi pentru instanțele judecătorești, în vederea ocupării unui număr de 48 de posturi de judecător și 16 posturi de grefier pentru curțile de apel și, respectiv, 50 de posturi de judecător și 50 de posturi de grefier pentru tribunale. Posturile de judecător și grefier astfel suplimentate vor fi repartizate curților de apel și, respectiv, tribunalelor, în funcție de numărul de cauze care au ca obiect cereri ce corespund tipurilor de acțiuni prevăzute de această lege”, se mai precizează în comunicat.

Între timp, justiţia este marcată de proteste şi tot mai multe instanţe semnează „Memorandul pentru justiţie”, document redactat de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR). Conform ultimelor date de pe portalul UNJR, „până în dimineata zilei de 14 septembrie, 5 curţi de apel, 17 tribunale şi 44 de judecătorii au adoptat Memorandumul. În cazul parchetelor, 3 parchete de pe lângă curţi de apel, 8 parchete de pe lângă tribunale şi 14 parchete de pe lângă judecătorii au adoptat Memorandumul privind justiţia”.

De asemenea, expertii Comisiei Europene, care se ocupă de evaluarea sistemului de justiţie din România pentru raportul anual MCV, au avut o întâlnire, la Bucureşti, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, prilej cu care s-au discutat “solicitările cuprinse în Memorandumul privind justitia”. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentContrabandist „vizitat” la domiciliu
Articolul următorFundaţia Orange porneşte Digitaliada în 10 şcoli
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.