0:00

Din anuarele Liceului “Petru Rareș” (actual Colegiu Național), apărute încă de pe vremea directoratului lui Calistrat Hogaș, aflăm că profesorul Ion Radu suplinea catedra de gimnastică, desen și caligrafie (an școlar 1884-1885). În toamnă, mai exact pe 8 octombrie 1885, Ion Radu anunță că se transferă la Liceul din Botoșani. “Domnule Director, Subsemnatul Ion Radu, fiind numit cu titlul provizoriu maestru de scrimă și gimnastică la Liceul din Botoșani (decretul 12621/ 30 septembrie 1885), cu onoare vă fac cunoscut că de acuma înainte încetez de a mai preda cursurile de gimnastică, desen și caligrafie la acest gimnaziu. Cu stimă, I. Radu”. Locul lui Ion Radu este luat de C.D. Gheorghiu, distinsul dascăl care a făcut parte din galeria celor care au pus bazele educației fizice moderne în școala românească, despre care am scris în Ceahlăul din 27 ianuarie 2014.

Salariu de 150 de lei, reținere de 30%

“Domnule Director, Am onoarea a vă notifica, că, odată cu începerea de la data prezentării la post, domnul C.D. Gheorghiu s-a însărcinat cu suplinirea vacantului post de maestru de scrimă și gimnastică de la acest gimnaziu. Data prezentării la post a domnului Gheorghiu o veți comunica și ministrului Spiru Haret spre regula comptabilității”. (1 noiembrie 1885). Salariul lunar al profesorului C.D. Gheorghiu era de 150 de lei.

În decembrie 1886, acesta face o “petițiune” prin care-l roagă pe ministru Spiru Haret, prin intermediul directorului I. Negrea, să nu-i mai oprească 30% din salariu. “Domnule Ministru, Alăturez și petițiunea domnului C.D. Gheorghiu, profesor de gimnastică, prin care se roagă să nu i se mai facă reținerea de 30%, căci îi este imposibil a trăi cu 89 de lei pe lună. Apoi dânsul are 8 ore pe săptămână, are lecții la toate clasele, pe când cel de religie are numai 4 ore pe săptămână și numai la 2 clase și nu i se reține 30% în urma intervenției ce a făcut la dumneavoastră. Director, I. Negrea”. (19 decembrie 1886).

Pe 15 septembrie 1893, C.D. Gheorghiu este mutat la Tulcea, catedra de gimnastică de la Liceul Petru Rareș fiindu-i încredințată lui I. Ciucă. “C.D. Gheorghiu, maestru de gimnastică de la acest gimnaziu fiind permutat la gimnaziul din Tulcea, în aceeași calitate, în urma recomandării acestei direcțiuni. Ministrul a încredințat prin ordinul 3886/4 octombrie 1893 domnului I. Ciucă, maestru de desen și caligrafie, suplinirea catedrei de gimnastică”.

După numai un an școlar, C.D. Gheorghiu revine la Piatra Neamț. “Pe 15 septembrie 1894, prin ordinul 6517/1894, domnul C.D. Gheorghiu este reintegrat ca maestru cu titlul provizoriu la catedra de gimnastică, ce ocupa înainte de 15 septembrie 1893 la acest gimnaziu”.

“Producțiuni” școlare

La fiecare sfârșit de an școlar, direcțiunea exprima mulțumiri domnului C.D. Gheorghiu pentru cărțile oferite școlarilor premianți. Profesorul deținea o tipografie proprie: “Mathilde& C.D. Gheorghiu”, situată pe Strada Mare – Cuza Vodă 257. La începutul anului școlar 1905-1906 “după dorința mai multor concetățeni, s-a înființat Societatea de gimnastică, muzică și sport cuprinzând secțiile: gimnastică, muzică, tir, scrimă și turism”. Serbările școlare se organizau pe platoul Borzogheanului (în caz de ploaie, aveau loc în sala Teatrului) și cuprindeau, printre altele, și o serie de manifestări sportive. De exemplu, de ziua liceului, pe 10 mai 1911, “elevii întregului liceu grupați pe 14 secțiuni militărești, s-au desfășurat pe dinaintea unui enorm public, într-un pas regulat, cadențat și energic, demonstrând că școala este bine organizată și din acest punct de vedere. După amiaza au avut loc pe platoul Borzoghean producțiunile școlare timp de mai bine de două ore jumătate. Publicul din orașul Piatra a putut să fie distrat, credem, destul de plăcut de aceste producțiuni școlare cum au fost concursul de oină, alergări cu bicicleta, luptă franceză, ridicări de greutăți și în special jocurile naționale. Atât defilarea, cât și producțiunile școlare de pe Borzoghean au fost conduse de C.D. Gheorghiu, maestru de gimnastică la liceu, care ca și în anii din urmă, a dovedit mult interes, dibăcie și muncă”.

Materialul didactic necesar pentru disciplina gimnastică într-un an școlar cuprindea: 50 de bastoane de fier; 120 de măciuci; 4 picioare de sărit; 4 scânduri mici de sărit; 4 prăjini perpendiculare mobile; 2 scaune necesare prăjinilor oblice; 1 pereche paralele putându-se înălța; 2 scări; un scaun mare (dublu); două mingi mici din piele, pline; minge mare, plină; două lemne de bătut mingea; 4 bănci suedeze pentru echilibru.

Dispariția subită a lui C.D. Gheorghiu

Profesorul C.D. Gheorghiu a decedat inopinat pe 28 septembrie 1919. Directorul de atunci, Mihai Stamatin, în cuvântarea sa spunea: “Ca o primă și fatală urmare a greutăților prin care trecem am avut și noi durerea de a pierde încă din prima jumătate a anului, un coleg și doi elevi: regretatul coleg C.D. Gheorghiu, mort subit la locuința sa la 28 septembrie 1919. Avem o consolare: toți cei care cad cu cinste și vrednicie sunt niște eroi”.

Catedra de gimnastică de la Petru Rareș a fost ocupată din 1919 și până în 1922 și apoi între 1931-1948, de Gheorghe “Jucu” Gheorghiu, fiul lui C.D. Gheorghiu, care pe 20 octombrie 1919 a participat la înființarea “Ciahlău Foot-Ball”, fiind numit președinte activ, iar apoi a organizat serbările sportive ale semicentenarului Liceului Petru Rareș: “Jocuri gimnastice pe Borzoghean: 1. un pluton de elevi executând mișcări de ordine; 2. două plutoane de elevi executând mișcări libere; 3. exerciții la aparate (rec, paralele); 4. luptă franceză (două perechi); 5. demonstrații de box (o pereche); 6. demonstrații de scrimă (floretă și sabie); 7. Greutăți; 8. Alergări (fond, viteză, saci etc.); 9. Dansuri naționale; 10. Elevii clasei întâi și a doua match de foot-ball și elevii din cursul superior tot match de foot-ball. Toate exercițiile au fost conduse de maestru de gimnastică, Gheorghe Gheorghiu și au decurs în cea mai perfectă ordine, viu urmărite de publicul asistent, care însă n-a fost în numărul ce era de așteptat la o asemenea serbare”.

Maeștri de gimnastică de la “Petru Rareș”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reparații, donații și spectacole de teatru

Gheorghe Gheorghiu a fost urmat la catedra de gimnastică de la Liceul “Petru Rareș”, de Vasile Buleu (an școlar 1923/1924), care îndeplinea și funcția de supraveghetor de ordine și mai preda și la Şcoala normală de învățători Gheorghe Asachi; de Ioan Cristian (1925/1926); de Mina Livizeanu (1930/1931), an școlar în care “sala de gimnastică a fost reparată radical și înzestrată cu diferite aparate sportive. Pentru amenajarea sălii, comitetul a cheltuit 93.000 de lei”, conform precizărilor făcute de directorul Grigore Capșa. Gheorghe Gheorghiu s-a întors la “Petru Rareș”, în septembrie 1931, iar la începutul anului școlar 1933 și 1934 face o “valoroasă donație de circa 300 de volume, cuprinzând multe din cărțile tipărite în rodnica tipografie a tatălui său și prețioasa colecție a «Uricarului» lui T. Codrescu”. Încheiem această evocare prin a vă prezenta un document inedit (foto), o invitație color, pe care Asociația Sportivă Ceahlăul Piatra Neamț o punea în vânzare, la prețul de 10 lei, pe 20 decembrie 1935, la piesa de teatru ”Cinematograful” , comedie în trei acte de Paul Gusti.

* Alese mulțumiri doamnei bibliotecare Elena Popa de la Colegiul Național “Petru Rareș”.

Ana MOISE

Articolul precedentPDL „trăznit” de declaraţiile lui Iohannis
Articolul următorMihai Apopii, vicepreședinte al Camerei de Comerț a României