vot-stampilaMinisterul Afacerilor Externe (MAE) a lansat materialul informativ “Q&A – Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate”, care aduce informaţii referitoare la alegerile din 11 decembrie, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei.

Materialul “este parte a campaniei derulate de MAE cu scopul informării cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate asupra modalităţilor de exercitare a dreptului de vot pe care le au la dispoziţie la alegerile parlamentare din acest an. Materialul oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care alegătorii români din străinătate le au cu privire la votul în străinătate”, potrivit sursei citate.

Principalele neclarităţi formulate de românii din diaspora se referă la:

  • Cum votez prin corespondenţă?
  • Dacă m-am înscris în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență și am confirmat primirea materialelor de vot însă mă răzgândesc și doresc să votez la secție, este posibil?
  • Dacă am domiciliul în România şi mă aflu ca turist în străinătate, la momentul votului, îmi pot exercita dreptul la vot?
  • Care sunt actele de identitate românești pe baza cărora pot vota la alegerile parlamentare din 2016?
  • Cine poate vota în străinătate?
  • Câte secţii de votare sunt organizate în străinătate?
  • Dacă am domiciliul sau reşedinţa în străinătate (ex. Spania) şi în ziua votului mă aflu în alt stat decât statul de reşedinţă, tot în străinătate (ex. Italia) pot vota?

Ghidul complet:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/11/ghid-alegeri-diaspora.pdf

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, pentru a facilita identificarea celei mai apropiate secţii de votare, a pus la dispoziţie harta interactivă a secţiilor de votare în străinătate. (ZCH NEWS; SURSA: AGERPRES)