Luni, 25 iunie, începe sesiunea scrisă a bacalaureatului pentru absolvenții de liceu din acest an și pentru cei din seriile anterioare.

În jur de 4.000 de elevi au fost arondați pe cele 12 centre de examen organizate în județul Neamț. Ca de obicei, examenul este supravegheat video și audio, de la trebuie sălile de clasă unde sunt repartizați candidații, până la sălile unde se depozitează bagajele candidaților și ale membrilor comisiei. Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț este centru zonal de evaluare la această sesiune de examen.

Prima probă este la limba și literatura română . Elevii sunt așteptați în săli în intervalul orar 7,30-8,30, cu actul de identitate valabil. Miercuri, 27 iunie, se desfășoară proba scrisă obligatorie a profilului, iar joi are loc proba la alegere a profilului și specializării, potrivit calendarului examenului de bacalaureat național 2018. Timpul alocat pentru o probă este de trei ore, care se calculează din momentul încheierii distribuirii subiectelor multiplicate, pentru fiecare candidat. Redactarea lucrărilor se face cu cerneală sau pastă de culoare albastră, desenele și schemele se fac doar în creion negru, iar la matematică și geografie elevii pot folosi doar instrumentele de desen.

Elevii nu au voie în sălile de examen cu surse scrise (cărți, manuale, notițe, dicționare), cu telefoane mobile și orice alte mijloace de comunicare, de calcul, nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să facă schimb de ciorne sau lucrări între ei, altfel riscă eliminarea din examen, toate rezultatele la celelalte probe anterioare sunt anulate, inclusiv cele de competențe lingvistice și digitale, iar elevul nu mai are dreptul să participe la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

Un candidat este declarat promovat dacă participă la toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, dacă participă la toate probele scrise și obține minim nota 5 la fiecare și minim media 6 la probele scrise. Media 10 la bacalaureat și medii generale de minim 9,50 pe fiecare an de liceu sunt condiții pentru ca un absolvent să primească diploma de merit. Toți elevii care promovează bacalaureatul primesc diplomă.

Rezultatele vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul  http://bacalaureat.edu.ro/ în ziua de 4 iulie, până în ora 12, urmând ca depunerea contestațiilor să se facă în aceeași zi, între orele 12-16. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 9 iulie.

Inspectoratul Școlar Judeţean Neamț a pus la dispoziție o linie telefonică gratuită pentru sesizarea oricăror nereguli ce apar în organizarea și derularea bacalaureatului din această sesiune – 0800816233. Pentru sesiunea iunie – iulie a examenului de bacalaureat din acest an este disponibil și telefonul verde național pentru sesizări – 0800801100. (C.I.)

Articolul precedentComunicat PSD Neamț: Sprijin pentru Dragnea
Articolul următorEvaluare Națională 2018: Rezultate finale pe regiunea Nord – Est
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.