Regenerarea pădurilor, conservarea şi protecţia acestora în scopul dezvoltării lor durabile sunt activităţi importante pe care le desfăşoară silvicultorii. Fără a se face acest prim pas, an de an, cu profesionalism, responsabilitate şi implicare, nu se poate vorbi mai târziu despre arborete viguroase, sănătoase, apte să-şi exercite rolurile multiple: ecologice, sociale și economice.

În această primăvară, Direcția Silvică Neamț, în fondul forestier proprietate publică a statului, va realiza lucrări de regenerare a pădurilor, pe o suprafaţă de 795 ha.

Din suprafața totală, 587 ha reprezintă regenerări naturale, 208 ha regenerări artificiale, 53,61 ha completări curente și 28,95 ha refaceri pentru plantatiile calamitate în anul 2015.

Pentru suprafața de 290.56 ha, care se va parcurge în acest an cu lucrări de regenerare (împăduriri, completări curente și refaceri), se vor folosi peste 1.450.000 de puieţi forestieri, asiguraţi în proportie de 99% din pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Neamţ.

Deoarece conditiile termice permit, au început lucrările de scoatere a puieţilor din pepiniere, urmate imediat şi de plantarea acestora, pentru a se beneficia de avantajele excedentului hidric din sol din această perioadă.

Pentru asigurarea materialului săditor necesar în anii care vor veni, sunt incluse în programul, din această primăvară, încă o serie de lucrări, şi anume:

– înfiinţarea în solarii a unei suprafeţe de 870 mp semănături de molid şi larice;

– înfiinţarea în pepiniere a semănăturilor de salcâm pe suprafața de 40 ari;

– lucrări de repicaj pentru 1.078.000 puieţi de molid şi larice, care vor ocupa o suprafaţă de 127 ari.

Activitatea de regenerare a pădurilor nu constă doar în lucrările de împădurire. Ele sunt precedate de o serie de activităţi desfăşurate pe durata întregului an, cum ar fi recoltarea şi prelucrarea seminţelor, munca exercitată prin prestarea lucrărilor în solarii, pepiniere, plantaj, etc. După încheierea campaniei, se desfăşoară activităţi care urmăresc reuşita regenerărilor, precum şi îngrijirea arboretelor tinere.

Toată această gamă largă de activităţi şi lucrări se regăseşte, tradiţional, în sintagma „campanie de împăduriri”. Această sintagmă se justifică prin dimensiunea mijloacelor umane, financiare şi tehnice implicate şi presupune o remarcabilă desfăşurare de forţe.

În acest cadru, așa cum procedează an de an, Direcţia Silvică Neamţ invită locuitorii judeţului, autorităţile locale, şcolile, alte instituţii ce își doresc să fie aproape de natură, să participe alături de personalul silvic la lucrările de regenerare a pădurii, manifestări desfăşurate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în scopul măririi suprafeţei împădurite, la nivelul judeţului Neamţ, şi grupate sub genericul ”LUNA PLANTĂRII ARBORILOR 2016”.

Programul activităților aici:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/03/PROGRAM.pdf

 

Articolul precedent„Comando” pentru recuperarea unui tânăr rănit din pădurea Pipirig
Articolul următorProblema apei la Piatra Neamț: Consiliul Județean s-a fript cu ciorbă, Prefectura suflă în iaurt
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Directia silvica ar trebui sa invite pe cei care doresc sa fie aproape de natura si atunci cand vinde padurea celor care o taie cu rasul. Acuma de ce nu invita la plantatie si pe cei care au taiat-o ????

Comments are closed.