pietricica turism

lemne abandonateZiua de marți va avea, cu siguranță, trei ceasuri rele, cel puțin pentru Prefectul de Neamț și pentru cei din conducerea Direcției Silvice. „Asociația Forestierilor din România (ASFOR), Filiala Neamț – Iași, organizează, în data de 09.02.2016, un amplu protest autorizat, în municipiul Piatra Neamț, la care sunt așteptați să participe aproximativ 1.000 de lucrători forestieri. Protestul se va desfășura între orele 11.00 și 14.00, în fața Instituției Prefectului Neamț și în fața Direcției Silvice Neamț”, este precizat într-un comunicat trimis pe 07 februarie de Daniel Popa, de la ASFOR.

Lucrătorii forestieri spun că, prin acest protest, sper să anuleze licitațiile de masă lemnoasă, care au prețuri de pornire necorelate cu piața lemnului, aflată într-o tendință evidentă de scădere. „De asemenea, cerem RNP –Romsilva să nu aleagă, în mod preferențial, parchetele spre exploatare, făcând astfel concurență neloială agenților economici din domeniu, nerespectând prevederile art.74 și 75 din H.G. 924/2015. Cerem negocierea corectă, de pe poziții de parteneriat, a contractelor de vânzare a masei lemnoase și nu impunerea unilaterală a acestora de către Romsilva”, se arată în același comunicat.

În prezent, sunt favorizate firmele cu capital străin

Forestierii susțin că, în prezent, sunt favorizate firmele cu capital străin. „Comunitățile locale nemțene, cu îndelungata tradiție forestieră, doresc să le fie asigurat accesul echitabil la resursa de masă lemnoasă în propria țară, așa cum prevede și noul Cod silvic. Invităm alături de noi pe toți silvicultorii nemțeni, pentru a schimba împreună sistemul învechit, feudal, dictatorial-comunist din cadrul RNP – Romsilva. Ne dorim ca alături de noi, silvicultorii să își revendice drepturile salariale corecte, conform importanței muncii pe care o prestează, să își recapete independența deciziilor față de ordinele aberante de la centru și, astfel, să își redobândească demnitatea binemeritată”, este menționat în comunicatul trimis de Daniel Popa.

Andreea AMARIEI