Nici o modificare din cele cerute de dr. Suzana Constantinescu nu se mai poate face la clădirile secției Pediatrie, până la finalizarea lucrărilor de renovare. Problemele identificate și semnalate în referatele pe care le-a trimis în ultimul an șefa secției atât conducerii Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț, cât și Consiliului Județean (CJ) Neamț, ar putea fi reluate după ce se termină aceste lucrări, spune dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al spitalului. Aceasta este concluzia transmisă de Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, la vizita pe care a făcut-o joi, 21 iunie, la Pediatrie, când a inspectat ce s-a făcut în saloanele de pe două etaje ale corpului B ce sunt date acum în folosință.
“Doamna doctor Constantinescu i-a spus ieri domnului președinte Arsene aceste probleme, dar se va încerca abordarea lor după ce se finalizează proiectul. Referatele doamnei doctor Constantinescu au fost făcute târziu, nu se mai putea interveni la proiect. Compartimentarea saloanelor, așa cum este în proiect, are avizul Direcției de Sănătate Publică. Chiar s-a mai făcut o cerere la DSP înainte de a se termina expertiza pentru necesitatea lucrărilor suplimentare, legat de compartimentarea așa cum o dorea doamna doctor Constantinescu, și DSP-ul a zis nu”, a declarat managerul Atănăsoaie.
Medicul șef al Pediatriei spune că modificările pe care le-a cerut respectă cerințele de siguranță a pacienților și circuitele impuse de normele sanitare. Dr. Suzana Constantinescu a explicat că nu poate caza în același salon un copil cu diaree și unul cu gripă, și de aceea ar fi nevoie de saloane mici, cum erau înainte, că nu vrea gratii la ferestre, dar că geamurile de termopan trebuie să aibă sistem de securitate la mecanismul de deschidere fiindcă sunt ușor accesibile copiilor. De cealaltă parte, actualul manager al spitalului dă de înțeles că problema, în sine, este cea legată de bani și că stă sub semnul întrebării însăși suma de un milion de lei pentru lucrările suplimentare la Pediatrie, trecute și viitoare:
“Expertiza (n.red. – privind necesitatea lucrărilor suplimentare) nu ne-a luminat mai deloc, așa că s-ar putea ca proiectul să se încheie așa cum este. Expertiza scoate la iveală obiectul unei noi proceduri de achiziții, de asta a și fost făcută, ține de lucrările suplimentare, valoarea este în jur de 1 milion de lei și la o asemenea valoare trebuie procedură legală de achiziții. Sunt și lucrări în plus față de ce s-a făcut până acum”, adaugă dr. Cristina Iacob Atănăsoaie. Lucrări care, desigur, nu le includ pe cele semnalate de dr. Suzana Constantinescu.
Mutarea pacienților internați în corpul A, cu două etaje, s-a făcut în noile saloane din corpul B de la etajele 2 și 3, mobilate și utilate cu noile dotări din întreg proiectul de reabilitare al secției, în valoare de peste 11 milioane lei fără TVA. “La vizita de lucru de ieri a fost prezent și antreprenorul general al lucrării cu care am stabilit graficul de lucrări pentru perioada următoare și detalii legate de expertiza care cuprinde lucrările suplimentare și care trebuie să corecteze erorile descoperite pe parcurs în proiect. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede lucrările de aici, astfel încât micii pacienți și însoțitorii lor să fie tratați în cele mai bune condiții, iar șederea în spital să le fie cât mai ușor de suportat”, declară președintele Ionel Arsene. Șantierul continuă cu finalizarea lucrărilor de interior la etajul 1 și parterul corpului B și reabilitarea întreg corpului A. Iar în acest moment, ultimul termen pentru darea în folosință a întregii secții este luna august 2018. (C.I.)