0:00

Lucrări sistate la Apa Serv Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ” – “Alimentare cu apă şi reţele de canalizare în Aglomerarea Târgu Neamţ”, pentru care trebuia semnat, în data de 31 iulie, contractul între Apa Serv şi Asocierea de firme Espina Obras Hidraulica-Moldocor a fost amânată din cauza unei contestaţii. Contestatar este Grupo Empresarial Magenta SA. Ca urmare a acestei contestații, lucrările de extindere a rețelelor de canalizare din Târgu Neamț și satul Vânători au fost sistate. Șeful Apa Serv Târgu Neamț, Iustin Lungu, crede că, în această iarnă, lucrările vor fi reluate.

„Practic, chiar dacă se adjudeca contractul, lucrările nu începeau, pentru că, mai întâi, trebuia făcută partea de proiectare. Lucrările vor începe prin lunile octombrie-noiembrie anul acesta, dar majoritatea anul viitor. În contractul nr. 3, care tocmai a fost contestat, este vorba de extinderea rețelelor de canalizare în Târgu Neamț și Vânători, însemnând 43 de km. de rețea, 19 km. în oraș și 24 km. în satul Vânători, unde există rețea de apă administrată de companie”, a precizat Iustin Lungu.

Investiţii de 18 milioane euro

Apa Serv urmează să investească, în perioada următoare, aproximativ 17-18 milioane de euro în Târgu Neamț și satul Vânători. „În afară de acești 43 de km. rețea avem și 13 stații de repompare a apei uzate. Pe partea de apă sunt cele două rezervoare ale orașului, de la Cetate și Batalion care vor fi refăcute practic. În afară de acestea va fi și Stația de repompare Pometea, situată pe strada Veterani, prin care alimentăm cu apă utilizatorii din Pometea și Stațiunea Oglinzi. Acolo vor fi schimbate utilajele și se va introduce acest sistem SCADA , adică vom ști câtă apă este în cele două rezervoare de la Pometea și Oglinzi. Cam în asta constă contractul nr. 3. Dar mai există un contract nr. 5 care privește orașul Târgu Neamț. Implică extinderea Stației de Epurare având în vederea extinderea rețelei de apă, plus modernizarea captării de la Lunca. Se vor schimba pompe, se vor moderniza puțurile, introducerea sistemului SCADA. Toate aceste lucrări se vor ridica la prețul de 17-18 milioane de euro ce vor fi investiți în Târgu Neamț și Vânători, din acei 107 milioane de euro acordați pentru județ”, a declarat directorul Iustin Lungu.

Contorizare individuală

Cât privește proiectul de contorizare individuală, șeful Apa Serv Târgu Neamț este de părere că ar fi benefic. „După părerea mea contorizarea individuală este benefică. Așa ar fi normal, pentru că cei care au plătit n-au nicio vină să li se taie apa din cauza rău-platnicilor. Teoretic, cel mai simplu este să faci un cămin în fața blocului în care montezi un număr de contoare raportat la numărul de apartamente și de acolo vii cu o țeavă în subsol și o duci în apartamente. De acolo se ramifică la fiecare locatar. E ca și la centralele termice. O să fie o singură intrare care o să fie contorizată. Chiar dacă această contorizare individuală implică și costuri, măcar știi că faci o investiție dar nu mai apar problemele care au apărut până acum”, a mai spus Iustin Lungu.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentÎnaintări în grad la jandarmi şi pompieri
Articolul următorAdversari din Bacău